Proces tegen Moslimbroeders uitgesteld

buitenland
1
26 aug '13
Een rechtbank in Caïro heeft zondag besloten het proces tegen zes leden van de Moslimbroederschap uit te stellen tot 29 oktober.

Twee van de aangeklaagden die op de vlucht zijn worden bij verstek berecht, de vier anderen die zijn opgepakt en vastzitten waren om veiligheidsredenen niet in de rechtbank aanwezig. De zes mannen worden berecht in verband met gevechten bij het hoofdkantoor van de Moslimbroederschap in Caïro waarbij negen mensen om het leven kwamen.

De zes leden van de Broederschap, onder wie leider Mohammed Badie en zijn vertrouwelingen Khairat el-Shater en Rashad Bayoumi, zijn aangeklaagd voor het aanzetten tot geweld tijdens een massademonstratie op 30 juni. Daarbij werd het hoofdkantoor belaagd door tegenstanders van de Moslimbroederschap. Tientallen Moslimbroeders zaten vast in het gebouw, dat uiteindelijk in brand werd gestoken.

De Moslimbroederschap beweert dat de politie 'criminelen' heeft aangemoedigd om het gebouw van de Broederschap aan te vallen. De politie beschuldigt de Moslimbroeders er juist weer van scherpschutters op het dak van het pand te hebben geposteerd.

Drie dagen na de massademonstratie werd Mohammed Morsi door het leger afgezet als president. Vervolgens werd de Moslimbroederschap stevig aangepakt. Leiders als El-Shater en Bayoumi werden opgepakt. Op 14 augustus ontruimden de Egyptische autoriteiten met veel geweld twee protestkampen van de Broederschap in Caïro. Honderden leden van de beweging werden opgepakt en vastgezet.

Dit leidde in het hele land tot geweldsuitbarstingen waarbij meer dan duizend mensen om het leven kwamen.

© Novum 2013
morsi
arabische lente
cairo
moslimbroederschap
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?