Geen extra voorwaarden voor islamitische school

algemeen
0
27 aug '13
Amsterdam mag de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) geen extra voorwaarden stellen voor het beginnen van een nieuwe islamitische middelbare school in de stad.

Dat stelt de Onderwijsraad in een dinsdag gepubliceerd advies aan de gemeente. De gemeente heeft met de stichting een conflict over de nieuwe school. Twee jaar geleden werd het Islamitisch College Amsterdam (ICA) gesloten omdat de kwaliteit van het onderwijs onder de maat was. De SIO wil nu op dezelfde locatie een scholengemeenschap beginnen voor vmbo, havo en vwo.

In het bestuur van de SIO zitten veel oud-medewerkers van het ICA. De gemeente ziet de nieuwe islamitische school daarom als een voortzetting van die school en heeft de aanvraag ervoor afgewezen. Het gemeentebestuur wilde extra voorwaarden stellen op het gebied van kwaliteit en bestuurskracht om een tweede mislukking te voorkomen, maar het bestuur weigerde daaraan te voldoen.

Daarom klopte Amsterdam bij de Onderwijsraad aan voor advies. Die stelt dat gemeenten alleen voorwaarden mogen stellen op het gebied van huisvesting. Voor andere voorwaarden is geen wettelijke grondslag. De raad vindt in algemene zin wel dat bestuurders die aan het hoofd hebben gestaan van een school met onderwijs waarvan de kwaliteit ondermaats was, niet zomaar een nieuwe school zouden moeten kunnen beginnen.

Er zouden regels moeten komen om 'draaideurconstructies' te voorkomen, aldus de Onderwijsraad. Anderzijds vindt de raad ook dat eventuele nieuwe regels het stichten van een school niet zouden mogen belemmeren. Dat gaat ten koste van de keuzevrijheid van ouders.

Onderwijswethouder Pieter Hilhorst (PvdA) laat in een reactie weten niet tegen islamitisch onderwijs te zijn, maar wel tegen slecht islamitisch onderwijs.

© Novum 2013
islam
islamitische school
sio
studie
onderwijs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi