VS klaar om Syrië te bombarderen

buitenland
83
27 aug '13
De Amerikaanse krijgsmacht is in staat direct een aanval op Syrië uit te voeren, als president Barack Obama daar opdracht toe geeft.

Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel dinsdag gezegd. De Amerikaanse marine heeft vier torpedobootjagers in het oosten van de Middellandse Zee, die allemaal doelen in Syrië kunnen bereiken. Daarnaast hebben de VS gevechtsvliegtuigen in de regio gestationeerd.

Hagel voorspelt dat de inlichtingendiensten binnenkort zullen concluderen dat de vermoedelijke gifgasaanval op een voorstad van Damascus vorige week het werk was van de Syrische regering. "Ik denk dat het duidelijk is dat er chemische wapens tegen mensen in Syrië zijn gebruikt", zei Hagel in een interview met de BBC. "Ik denk dat de inlichtingen zullen uitwijzen dat het niet het werk van de rebellen was en dat de inlichtingen zullen aantonen dat de Syrische regering verantwoordelijk is. Maar we nemen de tijd om die informatie rond te krijgen."

Obama vroeg het Pentagon vorige week om een overzicht van alle opties voor Syrië te maken. "Dat hebben we gedaan", aldus Hagel. "We zijn voorbereid. We hebben middelen in stelling gebracht om elke optie die de president kiest te kunnen uitvoeren."

© Novum 2013
vs
syrië
gifgasaanval
obama
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?