Straffen in schokkende Facebookmoord blijven zelfde in hoger beroep

algemeen
1
27 aug '13
De twee opdrachtgevers in de zogenoemde Facebookmoord zijn dinsdag ook in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.

Justitie had de rechters wederom gevraagd de twee volgens het volwassenenrecht te veroordelen tot vijf jaar cel en tbs. Het hof in Arnhem ging daar niet in mee omdat de twee tieners volgens gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Bovendien oordeelde de rechters dat het verdriet van de nabestaanden op 'geen enkele manier gecompenseerd kan worden'. "Ook niet door een celstraf."

De inmiddels 17-jarige Polly W. en de 18-jarige Wesley C. stonden terecht voor het uitlokken en medeplegen van de moord op het meisje, de 15-jarige Winsie Hau. Het hof oordeelde dat voor het medeplegen van de moord te weinig bewijs op tafel ligt.

Het hof noemde het 'onbegrijpelijk dat een ruzie heeft geleid tot deze gruwelijke moord'. De twee tieners brachten het meisje niet zelf om. Ze hadden een destijds 14-jarige jongen daartoe aangezet. Hij werd vorig jaar, conform de eis van het OM, veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en twee jaar jeugd-tbs. De 14-jarige ging niet in beroep tegen de uitspraak. Polly en Wesley deden dat wel, evenals justitie.

Omdat de twee ten tijde van het misdrijf minderjarig waren werd het hoger beroep achter gesloten deuren behandeld. Bij de Arnhemse rechtbank werd de zaak wel in het openbaar behandeld. Het OM stelde destijds dat sprake was 'van een bewuste en nauwe samenwerking tussen de twee verdachten en de dader'. Ook zou voorafgaand aan de moord sprake zijn geweest van 'langdurige doelbewuste en geplande voorbereiding'.

Het 15-jarige slachtoffer werd in januari vorig jaar omgebracht. Ze werd in de deuropening van haar huis in Arnhem neergestoken, in opdracht van Polly en Wesley. Winsie, die vroeger bevriend was met Polly, zou op Facebook over haar hebben geroddeld. Winsie overleed enkele dagen na de steekpartij. Haar vader raakte gewond bij de steekpartij.

© Novum 2013
facebookmoord
winsie hau
polly w
wesley c
moord
steekpartij
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italiƫ
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syriƫ
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi