Het verborgen verleden van de Verkrachter van Kenitra

marokko
20
27 aug '13
Naarmate de tijd verstrekt worden steeds meer details bekend over Daniel Galvan.

De Spaanse pedofiel bracht Marokko afgelopen maand in rep en roer door zijn vrijlating na gratie van koning Mohammed VI. De website van Laverdad wist een reeks details te achterhalen over de achtergrond van de pedofiel, die Marokkaanse kinderen verkrachtte uit minachting. Zo was de pedofiel een beginnend bioloog, diende hij in het leger van Irak en was hij werkzaam bij de Universiteit van Murcia.

Irak
De in 1950 geboren pedofiel werd in Basra geboren, de tweede stad van Irak en was van Koerdische komaf. Zijn ouders gaven hem de naam Salahuddin. Op 20-jarige leeftijd begon hij zijn studie biologie aan de universiteit van zijn geboorteplaats. Na vijf jaar haalde hij zijn diploma. In zijn jongere jaren werkte hij als officier in het leger van Irak en leidde hij een apotheek.

Volgens zijn advocaat is er echter weinig informatie te vinden over zijn dienst bij het Iraakse leger. Uiteindelijk vertrok hij in 1976 op 26-jarige leeftijd naar Spanje. Ook over zijn beginjaren in Spanje is weinig informatie te vinden. Wel zou hij in 1980 contact hebben opgenomen met de universiteit van Murcia voor een verdere studie biologie om zijn doctoraat te halen. De universiteit reageerde niet op het verzoek.

In Murcia bouwde hij langzamerhand een sterke band op met de bewoners van de streek, waar hij in minimaal drie verschillende woonwijken woonde. Tijdens de Amerikaanse invasie in Irak keerde hij echter terug naar zijn vaderland in 2003. Daar voerde hij 'risicovolle, gevaarlijke en geheim werk' uit volgens El Pais. De krant benadrukte dat Galvan in de Abu Ghraib-gevangenis verbleef en voor de Iraakse inlichtingendienst werkte. 'Ik moest risicovol werk doen', bekende hij later tegenover zijn advocaat. 

Spaanse staatsburger
Zestien jaar na zijn aankomst op het Iberisch schiereiland kreeg de Irakees de Spaanse nationaliteit. Hij veranderde daarbij zijn naam van Salahuddin Gadbhan Binia naar Daniel Galvan Vineyard. De naamsverandering volgde mogelijk na een schijnhuwelijk met een Spaanse vrouw, waar hij kort na het huwelijk mee scheidde. Hij kocht een klein huis in de wijk San Euque in Torrevieja, waar hij vele jaren woonde. 

Het huis staat bovendien nog steeds op zijn naam. De vriendelijke man met een duistere achtergrond wist het vertrouwen van zijn buren te winnen. Een enkeling geeft aan hem te herinneren als een aardige rustige man. Anderen vonden de man juist 'ongezond'. Een jonge vrouw uit Torrevieja is een van hen en diende na zijn arrestatie een klacht in wegens het seksueel misbruiken van haar destijds vijfjarige dochter. 

Werkzaamheden
In 1996 werd Galvan een baan aangeboden als stagiair bij de afdeling Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Murcia. Ondanks zijn 46 jaar en het hoog onderwijs was hij een goede kracht wegens de vele talen die hij sprak. Zijn belangrijkste troef was het Arabisch, dat hem in staat stelde om de coördinatie te regelen tussen samenwerkingsprojecten met Noord-Afrikaanse universiteiten. Personen die in deze tijd dichtbij de pedofiel zaten herinnerden hem als introvert, stil en geconcentreerd als hij zijn werk deed.

Anderen herinneren hem als een persoon met een explosief karakter die er niet voor terugdeinsde om te discussiëren met zijn werkgevers. De pedofiel wist desondanks te overtuigen en kreeg een contract voor zes jaar van de universiteit. Maar na een motorongeluk moest hij noodgedwongen eerder stoppen voor een operatie aan zijn oog.

In 2002 besloot de universiteit om tijdelijk stagiaires in te huren. Daar was de pedofiel echter allerminst blij mee. Hij sleepte de universiteit voor de rechter voor het onrechtmatig ontslag maar kreeg nul op het rekest. Vanaf deze dag hoorden zijn collega's niets meer van hem. Volgens verschillende Spaanse bronnen werkte hij daarna van 25 juli tot 25 december 2004 voor het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken vanwege zijn vermogen om Engels, Frans en Arabisch te vertalen.

Ook werkte hij als vertaler voor de Guardia Civil in Torrevieja. 

Marokko
De pedofiel verhuisde in 2005 naar Marokko zonder ooit een verblijfsvergunning weten te bemachtigen. Hij woonde vooral in Kenitra, op ongeveer veertig kilometer van Rabat. Hij stelde zich aan buren voor als gepensioneerde leraar die in Murcia oceanische wetenschappen studeerde en startte in Marokko een nieuw leven. Volgens sommige bronnen kocht hij twee huizen en bouwde hij een derde in Sidi Yahia El Gharb aan de rand van de stad. Een van deze woningen was eigendom van een alleenstaande moeder die twee dochters had. 

Hij werd al gauw aangeklaagd wegens verkrachting. Onduidelijk is of de pedofiel een relatie met de alleenstaande moeder had en wie hij verkracht zou hebben. Mogelijk gaat het hier om een van de dochters. De klacht mondde echter in niets uit maar de Marokkaanse autoriteiten dwongen hem Marokko te verlaten om zijn afgelopen visum te verlengen. Het was deze reis die hem uiteindelijk de kop kostte.

Galvan belde buren die zorg namen voor zijn planten en diens waakhond in zijn afwezigheid. Hij vraagt de buur om naar zijn huis te gaan en drong hem op om alle cd's te verbranden die hij thuis had. De buurman voerde de opdracht uit maar nam een USB-stick mee die hij later verkocht aan een Marokkaanse man. De koper wist niet wat hij zag toen hij op de inhoud stuitte van de stick. Daarop was namelijk te zien hoe Galvan elf kinderen misbruikte. Twee dagen na het schandaal werd de zaak openbaar gemaakt.

De Marokkaanse politie vatte de pedofiel in de kraag en arresteerden hem voor pedofilie. De rechter besloot de zwaarste straf ooit te geven op dit gebied: 30 jaar.

'Marokkaanse kinderen zijn goedkoop'
De pedofiel bekende al gauw. Tijdens een verklaring tegenover de rechter zei hij bovendien dat 'Marokkaanse kinderen goedkoop' zijn. El Pais doet met een verrassende publicatie een duit in het zakje. Sommige families wilden zelfs nadat ze wisten dat hun kleintje misbruikt is geen aangifte doen. Het was uiteindelijk Hamid Krairi, lid van de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten, die hen aanmoedigde om gerechtigheid te zoeken voor hun kinderen.

Na zijn veroordeling en het zitten van iets meer dan een jaar kreeg hij op ongelukkige wijze gratie van de Marokkaanse staat. Een heuse volksopstand drong Mohammed VI om de gratie terug te trekken. De naar Spanje gevluchte pedofiel werd daarna in de kraag gevat en zit zijn cel mogelijk uit in Spanje.

© Redactie 2013
marokko
pedofiel
pedofilie
daniel galvan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?