Ook Nederland onderzoekt gifgasaanval Syrië

algemeen
2
28 aug '13
De Nederlandse inlichtingendiensten MIVD en AIVD doen onderzoek naar de vermoedelijke gifgasaanval van vorige week in Syrië.

Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in een woensdag verstuurde brief aan de Tweede Kamer. "Het beeld dat daaruit naar voren komt is dat er waarschijnlijk chemische wapens of andere neurotoxische stoffen zijn ingezet. Dit blijkt vooralsnog uit de beelden van de slachtoffers en de aangetroffen projectielen", schrijft Timmermans. "Op dit moment heeft Nederland echter nog niet kunnen vaststellen wie deze wapens heeft ingezet."

Timmermans herhaalt in de brief dat Nederland wil dat het onderzoek van de Verenigde Naties naar de aanval wordt afgewacht. "Als blijkt dat chemische wapens zijn ingezet, zal dit gevolgen moeten hebben. Daarvoor is ook antwoord nodig op de schuldvraag. De regering acht de rol van de VN bij het bepalen van eventuele vervolgstappen van belang."

Timmermans schrijft dat de feiten zo snel mogelijk duidelijk moeten worden. "Nederland heeft hierover intensief politiek en diplomatiek contact." Timmermans wil dat de gevolgen van ingrijpen in Syrië voor de stabiliteit in het Midden-Oosten 'nauwgezet worden meegenomen in de afwegingen die worden gemaakt bij het bepalen van de inzet'.

Over de Nederlandse Patriot-raketten die in het zuiden van Turkije zijn gestationeerd schrijft Timmermans dat die niet zijn bedoeld om een vliegverbod boven Syrië of om een aanval op dat land te ondersteunen.

De buitenlandspecialisten in de Tweede Kamer komen woensdagmiddag terug van reces om te bespreken hoe het parlement moet omgaan met Syrië, gezien het feit dat landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk van plan lijken een aanval op Syrië uit te voeren zonder het VN-onderzoek af te wachten. Mogelijk houdt de Kamer nog deze week een debat over de kwestie.

© Novum 2013
mivd
aivd
gifgasaanval
syrië
arabische lente
timmermans
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?