Nederland: aanval op Syrië juridisch onmogelijk

algemeen
24
29 aug '13
Een aanval op Syrië is volkenrechtelijk niet toegestaan zonder mandaat van de VN-Veiligheidsraad.

Dat schrijft de volkenrechtelijk adviseur van het kabinet, de Amsterdamse hoogleraar André Nollkaemper, in een advies dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdag openbaar heeft gemaakt. "Naar geldend internationaal recht is ingrijpen met militaire middelen in Syrië in de gegeven situatie onrechtmatig", schrijft Nollkaemper. Het gebruik van chemische wapens op zichzelf biedt geen 'rechtsgrondslag' voor geweld.

Aan een aanval onder het mom van een humanitaire interventie, zoals Groot-Brittannië voor ogen heeft, zitten veel haken en ogen. Er moet sprake zijn van een 'dringende noodzaak'. Zo moet er een concrete dreiging zijn dat er opnieuw chemische wapens worden ingezet. Ook hiervoor geldt dat de Veiligheidsraad ermee moet instemmen, en die is tot nu toe verdeeld over Syrië. Bovendien moet eerst vast komen te staan dat er chemische wapens zijn gebruikt, en door wie.

Nollkaemper noemt het 'uiterst onbevredigend' dat staten misdrijven kunnen begaan tegen hun eigen bevolking zonder dat de rest van de wereld kan ingrijpen. "Het verdient aanbeveling om te streven naar, en deel te nemen aan, een rechtsontwikkeling die hierin verandering brengt."

Volgens het regeerakkoord kan Nederland alleen meedoen aan een militaire operatie als daarvoor een 'volkenrechtelijk mandaat' is of als er sprake is van een 'humanitaire noodsituatie'. Timmermans heeft zich tot nu toe niet uitgelaten of er volgens hem sprake is van zo'n noodsituatie.

© Novum 2013
syrië
arabische lente
nederland
gifgasaanval
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?