Dader verkrachting India komt er goed van af met vonnis

buitenland
0
1 sep '13
Door de veroordeling zal de man drie jaar in een inrichting moeten verblijven.

Een verdachte van de groepsverkrachting van een vrouw in december in een bus in India, die later overleed, is zaterdag schuldig bevonden aan verkrachting en moord en tot drie jaar in een tuchtinrichting veroordeeld. Dat heeft de advocaat van de veroordeelde bekendgemaakt. Omdat de man ten tijde van de verkrachting minderjarig was, valt zijn straf laag uit. De tijd die de tiener in voorarrest doorbracht wordt nog van de straf afgetrokken.

Drie jaar in een tuchtinrichting was de maximale straf die de rechter de tiener kon opleggen. De ouders van het slachtoffer zeiden na het uitspreken van het vonnis dat de tiener de bruutste verkrachter was en dat hij de doodstraf had moeten krijgen. "Hij zou moeten worden opgehangen, of hij nou minderjarig was of niet", zei de moeder van het slachtoffer. "Hij moet worden gestraft voor wat hij mijn dochter heeft aangedaan.

Ook de vader van het slachtoffer kan de strafmaat moeilijk verkroppen. "Dit is wat ons betreft compleet onacceptabel", zei hij. "We zijn niet tevreden met deze uitkomst. Hij wordt feitelijk op vrije voeten gesteld. Dit is compleet verkeerd. Niemand zou een dochter moeten krijgen als dit het lot is dat vrouwen kunnen verwachten. Het is in dit land een misdaad om als meisje geboren te worden."

Een advocaat van de nabestaanden zei beroep aan te willen tekenen tegen het vonnis. "We willen ook dat de leeftijd van de man door een medisch panel wordt onderzocht, aangezien wij niet geloven dat hij minderjarig was ten tijde van het incident", aldus de advocaat. Van veel mensen in India, vooral op het platteland, wordt de geboorte niet officieel geregistreerd bij de autoriteiten. Vaak wordt informatie van scholen gebruikt om de leeftijd van mensen vast te stellen.

Vier andere mannen staan ook terecht voor de verkrachting. Zij kunnen wel de doodstraf krijgen. De uitspraak in hun zaak wordt volgende maand verwacht. Een zesde verdachte werd in maart dood in zijn cel aangetroffen. Hij had zich waarschijnlijk opgehangen.

Het slachtoffer werd in december in een bus verkracht en dusdanig toegetakeld dat ze twee weken later in een ziekenhuis in Singapore aan haar verwondingen bezweek. Een vriend van de vrouw werd ernstig mishandeld.

Na de verkrachting braken in heel India protesten uit over de slechte behandeling van vrouwen in het land. Onder druk van de betogingen werden diverse wetten op het gebied van aanranding en verkrachting gewijzigd.

© Novum 2013
verkrachting
india
vrouwenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi