Marokko bespioneert onderdanen niet via Facebook

marokko
2
2 sep '13
Tientallen landen hebben bij Facebook verzoeken gedaan om informatie te verschaffen over burgers.

Door de rel rondom de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, Edward Snowden en de rol van Facebook, Google, Twitter, Apple, Skype en Yahoo is er veel ophef ontstaan over privacy. Vooral gebruikers van platform Facebook maken zich zorgen. De Marokkaanse inlichtingendienst hebben echter geen verzoek gedaan voor informatie bij Facebook. 71 landen zouden deze stap wel hebben genomen.

'In de meeste gevallen gaat het om formele verzoeken over basisinformatie zoals namen en sinds wanneer iemand lid is van Facebook', zo liet het miljardenbedrijf eerder weten. Mede door Snowden is nu naar buiten gekomen dat autoriteiten zelfs IP-adressen kunnen achterhalen. De overgrote meerderheid had echter weinig met bespieden te maken, aldus Facebook. Het ging vooral om strafzaken zoals diefstal en ontvoering.

Van alle landen staat de Verenigde Staten logischerwijs bovenaan met 12.000 verzoeken. India en Groot-Brittannië volgden op gepaste wijze met 4144 en 2337 verzoeken.

Waarom ontbreekt Marokko?
Meer dan vijf miljoen Marokkanen zijn lid van Facebook en daarmee is het Noord-Afrikaanse land de 36ste grootste. Onder een bevolking van ongeveer 35 miljoen burgers is dat een zeer hoog percentage. Marokko ontbreekt echter op de lijst van landen die inlichtingen via Facebook achterhalen. Zeker met de terreurdreiging in het gebied zou je denken dat de Marokkaanse inlichtingendienst Facebook als bron van informatie beschouwen maar niets is minder waar.

Mogelijk is er wel informatie doorgegeven over Marokkaanse gebruikers aan andere landen. In 2005 raakte een Marokkaanse burger nog in opspraak toen hij het Zotob-virus verspreidde onder grote Amerikaanse bedrijven. FBI-agenten wisten hem te achterhalen en te arresteren.

De meest voor de hand liggende reden ligt volgens Yabiladi in het feit dat nog maar weinig huishoudens directe toegang tot het net hebben. Als voorbeeld haalde het medium op sarcastische wijze de typemachine naar voren, die nog in veel Marokkaanse kantoren een veel geziene apparaat is in plaats van een computer met internetverbinding.

© Redactie 2013
marokko
edward snowden
facebook
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi