Marokko, sihr, Zouhri kinderen en duistere schatzoekers

marokko
51
4 sep '13
In Marokkaanse kringen hebben we het vaak over 'speciale kinderen' die worden gebruikt voor het vinden van schatten.

Deze kinderen staan bekend als Zouhri's en zijn regelmatig het slachtoffer van de duistere wereld van zwarte magie - oftewel sihr - in Marokko. Volgens uitvoerders van sihr brengen deze kinderen geluk en welvaart met zich mee. De onderscheiding tussen een 'normaal' kind en een Zouhri zijn een aantal fysieke kenmerken. In de wereld van hekserij en sihr is een Zouhri kind - beter gezegd het bloed ervan - letterlijk goud waard.

Een ritueel begint vaak met de ontvoering van een Zouhri en eindigt meestal in de dood van een onschuldig kind dat geboren werd met onopvallende fysieke kenmerken. Zo heeft een Zouhri blond haar, asymmetrische ogen, een lijn die de hand kruist of onderscheidende tekens in het haar of op de iris. Wanneer een kind dergelijke kenmerken heeft kan hij of zij het slachtoffer worden van duistere zaken die hedendaags nog steeds worden uitgevoerd in Marokko.

Schatten
Het verhaal over de kracht van Zouhri kinderen leeft vooral in de wereld van de zwarte magie bij zowel uitvoerders ervan en professionele schatzoekers. Nadat een Zouhri is gevonden kan het kind als offer dienen aan een djinn die waakt over oude schatten. De locatie en het verjagen van kwade geesten van de schatten moet de schatzoeker vervolgens vrij spel geven om verborgen rijkdommen te vinden.

Om het fenomeen van schatzoeken te begrijpen moeten we ver terug in de tijd. Gezinnen die vroeger op het platteland leefden hielden hun waardevolle bezittingen niet in huis. Deze begroeven families op begraafplaatsen, in kuilen en bossen. Velen geloven dat deze bezittingen eigendom worden van de djinns zodra de families uitsterven. Slechts het bloed van een Zouhri zou toegang verschaffen tot deze locaties.

Schatzoekers in Marokko grijpen daarom alle middelen aan om deze schatten te vinden en schromen niet om het bloed van een onschuldig kind daarbij te laten vloeien. Berichten over vondsten van megaschatten zijn er in Marokko echter niet. 

Sociale ontwikkeling
In een stadium waarin Marokko belangrijke stappen zet in de richting van ontwikkeling verschijnen er toch berichten over de ontvoering van Zouhri kinderen. Onlangs vond in Kenitra een ontvoering plaats van een kind dat gebruikt moest worden voor sihr. Houssam Riwi had de kenmerken van een Zouhri en men is er dan ook van overtuigd dat zijn ontvoering alles te maken had met schatzoekers. 

'Onze samenleving is nog steeds conservatief, ondanks de diepgaande verandering die Marokko doorbrengt', zegt socioloog Fouad Benmir die door Zafro.net werd geciteerd. 'Er zijn nog steeds tradities die gebaseerd zijn op mystieke overtuigingen die niets te maken hebben met realisme', voegde hij eraan toe, verwijzend naar sihr. Deze 'middeleeuwse overtuigingen' behoren tot de belemmeringen voor de volledige ontwikkeling van Marokko, zo is Benmir van mening.

Het is niet bekend of hij doelde op sihr in het algemeen - waarover geen twijfel bestaat binnen de islam -  of de mystieke verhalen rondom de Zouhri, sihr, schatten en djinns.

© Redactie 2013
marokko
zouhri
sihr
zwarte magie
schatzoeken
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?