Obama ziet gelijkenissen tussen Tweede Wereldoorlog en Syrië

buitenland
88
4 sep '13
Barack Obama ziet gelijkenis tussen het verzet van de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg tegen de jodenvervolging en optreden tegen het bewind in Syrië.

De heldendaden van Wallenberg herinneren eraan 'dat het niet alleen in ons vermogen ligt om getuige te zijn, maar ook om in te grijpen', zei Obama woensdag in Stockholm. Obama sprak na afloop van zijn bezoek aan een Wallenberg-tentoonstelling en de Grote Synagoge in de Zweedse hoofdstad. Donderdag reist hij door naar de G20-top in Rusland.

Obama stelt alles in het werk om de internationale gemeenschap ervan te overtuigen dat de regering van de Syrische president Bashar Assad de recente gifgasaanval bij Damascus op haar geweten heeft. Het Witte Huis vindt dat daarom een vergeldingsaanval op Syrië gerechtvaardigd en nodig is.

Wallenberg, in de Tweede Wereldoorlog diplomaat van het neutrale Zweden, wist het leven van ten minste twintigduizend joden te redden door hun Zweedse reispapieren te verschaffen of hen onder te brengen op onderduikadressen. Hij werd in 1945 door het Rode Leger opgepakt en verdween spoorloos.

© Novum 2013
obama
syrië
verzet
raol wallenberg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?