Christelijk dorpje Syrië decor van zware gevechten

buitenland
435
5 sep '13
Syrische regeringstroepen en aan Al-Qaida verbonden rebellen vechten donderdag om de controle over een christelijk dorp in het dichtbevolkte westen van Syrië.

Dat hebben Syrische rebellen gezegd. Het is de tweede dag dat er gevechten plaatsvinden in en om Maaloula. De strijders van Jabhat al-Nusra zijn het dorp woensdagnacht binnengedrongen, zei Rami Abdul-Rahman van het Observatorium voor de Mensenrechten, nadat een van hen zich had opgeblazen bij een controlepost van het leger.

Ondanks de aanwezigheid van het leger, patrouilleerden rebellen te voet en in voertuigen door de straten van Maaloula, aldus Abdul-Rahman. Volgens hem verlieten de rebellen Maaloula donderdagochtend en sindsdien vinden er in de bergen rondom het dorp hevige gevechten met eenheden van het Syrische leger plaats.

Maaloula staat op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco. Een deel van de 3300 inwoners spreekt nog steeds een vorm van Aramees, de taal uit de tijd van de bijbel die ook door Jezus zou zijn gesproken.

© Novum 2013
syrië
arabische lente
maaloula
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?