Marokkaanse regering binnenkort uit crisis

marokko
1
6 sep '13
In de komende dagen zal de Marokkaanse regering weer stabiel worden.

Nadat coalitiepartner Istiqlal de stekker uit de samenwerking met de grootste partij van Marokko, de islamitische PJD, leken verkiezingen onvermijdelijk. Daar leek Istiqlal ook op te gokken maar koning Mohammed VI besloot om vertrouwen te hebben in premier Abdelilah Benkirane. Dat vertrouwen lijkt zich nu, enkele maanden later, uit te betalen. Enkele weken geleden begon Benkirane de onderhandelingen met de liberalen van de RNI-partij.

Deze beoogde bondgenoot bleek echter te hoog gegrepen voor Benkirane. De Marokkaanse pers spreekt echter van een omslag in de onderhandelingen en een nieuwe coalitie lijkt op komst. Een ambtenaar van de partij liet volgens Lakome weten dat de partijleiders Benkirane en Salahedine Mezouar tot een akkoord zijn gekomen. Mezouar zou onder meer de post van de minister van Financiën gaan bekleden. 

Persbureau AFP zocht contact met de woordvoerder van de regering Mustapha Khalfi maar was niet bereikbaar. Een anoniem lid van de PJD bevestigde de geruchten. De krant The Economist meldt op haar website dat er inderdaad een overeenkomst is en baseerde zich daarbij op 'geïnformeerde bronnen'. De derde partij van Marokko krijgt nu zeven portefeuilles met inbegrip van Financiën, Buitenlandse Zaken, Onderwijs en Handel.

De krant Al Massae weet bovendien te melden dat Marokko binnen twee dagen een nieuwe coalitie heeft.

© Redactie 2013
marokko
crisis
pjd
abdelilah benkirane
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi