'Excuses voor moslims Srebrenica belangrijk'

buitenland
1
8 sep '13
Nederland moet de nabestaanden van drie moslimmannen die in 1995 van de Nederlandse basis in Srebrenica zijn gezet en daarna zijn vermoord excuses aanbieden.

Dat zei Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. "Excuses zijn belangrijk voor het herstel van de relatie en onderdeel van de behoorlijkheid van bestuur", aldus Brenninkmeijer. Gemaakte excuses geven de ontvangende partij volgens de ombudsman ook de gelegenheid ze te aanvaarden.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zei in het programma dat mededogen passend is. Over een mogelijk excuus wilde hij geen uitspraak doen. "Het is verstandig om na een jarenlange procedure eerst te zeggen dat we de uitspraak respecteren en vervolgens pas verstandig besluit nemen."

De Hoge Raad oordeelde vrijdag dat Nederland verantwoordelijk is voor het optreden van Dutchbat tijdens de val van Srebrenica. De regering heeft altijd betoogd dat dit niet het geval was, onder meer omdat de militairen opereerden onder VN-mandaat.

Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat het kabinet zal handelen naar de uitspraak van de Hoge Raad. De oppositie pleitte vrijdag in de Tweede Kamer net als Brenninkmeijer al voor excuses.

© Novum 2013
nederland
srebrenica
moslims
tros
alex brenninkmeijer
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi