'Nederland is zieke man van Europa'

economie
6
9 sep '13
Nederland is op economisch gebied de zieke man van Europa.

Dat zei CDA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Sybrand van Haersma Buma zondag in het tv-programma Jinek. Nederland blijft volgens de politicus achter omdat het in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland geen economische hervormingen heeft doorgevoerd. "De overheid moet van het belastinginfuus af", betoogde Buma, die niet wil instemmen met lastenverhogingen.

Tot zijn verbazing groeit het overheidsbudget nog altijd. Het CDA vindt verder dat het begrotingstekort moet worden weggewerkt, zonder dat overigens duidelijk is waar dan op moet worden bezuinigd. Wel gaf Buma aan een 'slanke overheid' na te streven. "Dat betekent minder ambtenaren."

Buma wil alleen steun geven aan plannen die de economie vooruithelpen. "Het kabinet zit op een dood spoor door steeds op de korte termijn te bezuinigen. De fractieleider wil verder vooruitkijken, tot 2017 of liever nog 25 tot dertig jaar. "Dan zie je dat het uit de hand loopt. We moeten langetermijnzekerheid bieden."

In dat verband kwam het pensioenplan van het kabinet ter sprake, dat miljarden moet opbrengen. Het ziet er nog altijd naar uit dat het CDA dit in de Eerste Kamer niet gaat steunen, ondanks de oproep tot steun die werkgeversvoorman Bernard Wientjes in Buitenhof deed aan de senaatsfracties. Het kabinet moet als het zaken wil doen de plannen zo veranderen dat de Eerste Kamer ze steunt", zei Buma. "De afstand is nu te groot."

"Het CDA wil een systeem dat op langere termijn houdbaar is en de senaat moet naar de inhoud kijken", vervolgde Buma. Wel zei hij voorzichtig te zijn met woorden als blokkeren. "Ik ben zo helder als ik kan zijn."

© Novum 2013
europa
jinek
cda
crisis
buma
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi