PKK blijft voorlopig in Turkije

buitenland
1
9 sep '13
De Koerdische rebellenbeweging PKK schort haar aftocht uit Turkije op, heeft de groep maandag laten weten.

Zij verwijt de Turkse regering te weinig stappen te zetten naar 'democratisering en de oplossing van het Koerdische vraagstuk'. De in maart aangekondigde wapenstilstand blijft echter wel van kracht. De regering van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zegt nog steeds te werken aan een pakket democratische hervormingen, waardoor de indiening bij het parlement op zich laat wachten.

De regering zegt ook dat de rebellen zich niet volledig terug hebben teruggetrokken. Mogelijk schrikt de regering terug voor controversiële stappen met het oog op de lokale verkiezingen die over een halfjaar worden gehouden. De PKK wil dat de regering het isolement van haar gevangen leider Abdullah Öcalan verder verlicht en honderden Koerdische activisten die van banden met de opstandelingen worden beticht vrijlaat.

Öcalan zit op een eiland bij Istanbul een levenslange gevangenisstraf uit. Hij heeft beperkt toegang tot advocaten en Koerdische politici die bij de onderhandelingen met de regering betrokken zijn. Het conflict tussen Turkije en de naar autonomie strevende PKK heeft sinds 1984 aan tienduizenden mensen het leven gekost.

© Novum 2013
pkk
turkije
erdogan
wapenstilstand
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi