Marokkaanse sjiiieten luiden noodklok

marokko
142
9 sep '13
Een christelijke Marokkaan moet dertig maanden achter de tralies doorbrengen voor het proberen bekeren van moslims.

De jonge Marokkaan bekende dat hij deel uitmaakt van een groep christenen die Marokkanen wil bekeren. De rechtbank van Taounate achtte hem al snel schuldig waarna de rechter hem een gevangenisstraf van dertig maanden oplegde voor het overtreden van artikel 220 van het Wetboek van Strafrecht in Marokko. Daarin staat dat het verboden is om Marokkaanse moslims te bekeren naar een ander geloof.

Sjiieten
De Marokkaanse shia beweging is solidair met de jonge christen omdat ook zij te maken hebben met artikel 220. De bekeringsdrang van sjiieten is ook in Marokko hoog waardoor zij gebaat zijn bij een afschaffing. Zij verdedigen zich met het feit dat er in Marokko recht op vrijheid van geloven geldt. Uit eigen beweging naar een ander geloof stappen is dan ook niet verboden. Een ander ertoe bewegen of een poging daartoe wel.

Sjiieten zien de intrekking van de wet dan ook graag tegemoet en stellen dat de straf in tegenstrijd is met andere delen van de Marokkaanse Grondwet en internationale mensenrechten. Zij verwijzen daarbij onder meer naar artikel 18 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van 1984 van de Verenigde Naties. Daarin staat dat iedereen het recht heeft op vrijheid en geloven. Dit recht omvat tevens de vrijheid om te veranderen van godsdienst en om anderen te overtuigen hierin.

Dit zou volgens de internationale wet op elke plek moeten kunnen. Denk daarbij aan op scholen, in het openbaar of privé. De gemeenschap deed de uitingen in een speciale verklaring op Resalli.com. 

Wel dawah voor Sunnah, anderen niet
In een verslag over godsdienstvrijheid merkte een Amerikaans ministerie op dat de Marokkaanse wetboek dat de prediking voor de Maliki stroming voor soennieten toegestaan is maar elke poging voor de prediking van andere religies niet. Marokko raakte in 2010 al in opspraak toen het buitenlandse christenen het land uitgooide nadat ze betrapt werden in een weeshuis in Ain Leuh. 

Marokkaanse sjiieten zouden de harde hand van de autoriteiten tegen religieuze minderheden eveneens merken. Feit blijft dat de Marokkaanse wet de identiteit van de bevolking wil beschermen en de vrijheid van de islam in Marokko wil waarborgen.

© Redactie 2013
marokko
sjiieten
soennieten
islam
christenen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi