Azië: één op tien mannen heeft wel eens een vrouw verkracht

buitenland
6
10 sep '13
In sommige delen van Azië heeft een op de tien mannen wel eens een vrouw verkracht.

Het gaat dan om vrouwen met wie de verkrachter niet getrouwd is. Als ook echtgenotes en vriendinnen worden meegeteld, dan heeft 25 procent van de mannen zich wel eens aan verkrachting schuldig gemaakt. Dat blijkt uit de eerste grote studies naar verkrachting en seksueel geweld, waarvan de resultaten dinsdag verschenen in het wetenschapppelijke tijdschrift Lancet Global Health.

De ontstellende resultaten van het onderzoek moeten er volgens wetenschappers toe leiden dat de perceptie over hoe vaak er geweld tegen vrouwen wordt gebruikt wordt bijgesteld en dat er maatregelen worden genomen om seksueel geweld en verkrachtingen te voorkomen. Voordat het zover is, moet echter meer onderzoek worden gedaan. Dit eerste onderzoek werd uitgevoerd in zes Aziatische landen. De onderzoekers zeiden niet te weten hoe het in andere landen in de regio is.

Uit een eerder rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bleek dat wereldwijd een op de drie vrouwen slachtoffer is geworden van huiselijk of seksueel geweld. "Het is duidelijk dat geweld tegen vrouwen wijderverbreider is dan we dachten", zei Rachel Jewkes van de Zuid-Afrikaanse Medische Onderzoeksraad die leiding gaf aan het onderzoek. Het werd betaald door diverse VN-organisaties en Australië, Groot-Brittannië, Noorwegen en Zweden.

In totaal werden meer dan tienduizend mannen in Bangladesh, China, Cambodja, Indonesië, Sri Lanka an Papoea-Nieuw-Guinea geïnterviewd. In de vragen werd niet gerept over verkrachting, maar de mannen werd wel gevraagd of ze wel eens een vrouw gedwongen hadden tot seks. In totaal gaf zes tot acht procent van de mannen aan dat ze wel eens een vrouw hadden verkracht die niet hun echtgenote was. Als echtgenotes en vaste vriendinnen werden meegeteld steeg het percentage naar tussen de 30 en 57 procent.

Van de mannen die wel eens een vrouw tot seks gedwongen hadden, zei meer dan 70 procent dat ze dat deden, omdat ze er 'recht op hadden'. Bijna 60 procent gaf aan zich te vervelen of plezier te willen hebben. Ongeveer 40 procent van de mannen zei boos te zijn of de vrouwen te willen straffen. Ongeveer de helft van de mannen gaf aan zich schuldig te voelen. Iets minder dan een kwart van de verkrachters heeft een celstraf uitgezeten voor verkrachting.

© Novum 2013
azië
verkrachting
vrouwenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?