Al-Shabab doodt Amerikaanse jihadist

buitenland
3
12 sep '13
Een Amerikaanse jihadist die was opgeklommen in de rangen van Al-Shabab is donderdag in een hinderlaag van de extremistische organisatie in het zuiden van Somalië gedood.

Dat hebben militanten gemeld. Omar Hammami uit Daphne in Alabama stond bekend als Abu Mansoor Al-Amriki, ofwel 'de Amerikaan'. Hij was al enkele maanden op de loop wegens onenigheid met de leider van Al-Shabab, Mukhtar Abu Zubeyr of Godane, die opdracht zou hebben gegeven hem te vermoorden. De dood van Hammami is al vaker gemeld. Maar een Amerikaanse terrorisme-expert die Al-Shabab op de voet volgt, J.M. Berger van de website Intelwire.com, zegt dat de berichten deze keer lijken te kloppen.

De militanten hebben nog geen bewijs van de dood van Hammami getoond. Een lid van Al-Shabab, Sheik Abu Mohammed, zei tegen AP dat Hammami werd gedood in een hinderlaag in de regio Bay in het zuiden van Somalië. Een medewerker van Abu Mohammed zou hem hebben omgebracht.

De Amerikaanse autoriteiten hadden in maart een beloning van vijf miljoen uitgeloofd voor informatie die tot de aanhouding van Hammami zou leiden. De in Alabama geboren Amerikaan, zoon van een doopsgezinde moeder en een islamitische Syrische vader, vertrok naar Somalië om zich rond 2006 bij Al-Shabab aan te sluiten. Hij vocht jarenlang mee in de groep en werd bekend door video's en jihadistische rapsongs die hij op YouTube plaatste. Maar hij kreeg ruzie met de groep, waarbinnen steeds grotere spanningen groeiden tussen Somalische strijders en buitenlandse jihadisten.

In maart 2012 meldde hij voor het eerst in een video voor zijn leven te vrezen. Eerder dit jaar liet hij weten aan een aanslag te zijn ontsnapt. "Net in de nek geschoten door Shabab-moordenaar. Nog niet kritiek", tweette hij in april. Later schreef hij op Twitter dat de leiding van Al-Shabab hem van meerdere kanten belaagde. "Wij zijn maar met een paar, maar krijgen misschien steun. Abu Zubeyr is gek geworden. Hij begint een burgeroorlog", zei Hammami.

Hammami kreeg het met Al-Shabab aan de stok nadat hij de leiding van de groep had beschuldigd van het voeren van een extravagante levensstijl, met belastingen die van Somalische burgers waren geïnd. Een andere klacht van Hammami was dat buitenlandse strijders in Al-Shabab naar het tweede plan werden geschoven en dat de leiding alleen maar oog had voor de strijd in Somalië, niet de wereldwijde jihad.

Berger zei dat Hammami 'een van de weinige overlevende dissidenten was na de bloedige zuivering door Godane in de zomer'. Amerikaanse functionarissen zeggen dat Al-Shabab enkele honderden buitenlandse strijders telde, onder wie enkele tientallen Somalische Amerikanen uit Minnesota.

Al-Shabab en Al-Qaida kondigden in februari 2012 een formele fusie aan, maar de Somalische groep stond bekend om haar vijandige houding tegenover buitenlandse strijders. "Hammami bracht Shabab een boel ongewenste aandacht van de internationale jihadistische gemeenschap. Zijn zaak is een voorbeeld van wat er mis kan gaan als westerlingen zich bij jihadistische bewegingen aansluiten", zei Berger.

© Novum 2013
al shabab
terrorisme
somalië
omar hammami
abu mansoor al amriki
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi