Syriërs met familie in Nederland mogelijk welkom

algemeen
0
13 sep '13
Syrische vluchtelingen mogen misschien tijdelijk naar Nederland komen als zij hier familie hebben.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) onderzoekt de mogelijkheden, zegde hij donderdag toe tijdens een debat in de Tweede Kamer. De PvdA wil dat Syrische vluchtelingen maximaal een jaar opvang kunnen krijgen bij familie in Nederland, zei Kamerlid Marit Maij. De meeste oppositiepartijen delen dat standpunt. Teeven gaat nu de 'feitelijke en juridische mogelijkheden' in kaart brengen. Binnen vier weken meldt hij de Kamer wat het resultaat daarvan is.

De sociaaldemocraten willen verder dat er meer plaatsen komen voor vluchtelingen die op uitnodiging naar Nederland komen, via de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Nederland vangt jaarlijks maximaal vijfhonderd van zulke vluchtelingen op, die permanent mogen blijven. Het kabinet wil binnen deze groep van vijfhonderd plaatsmaken voor vijftig Syriërs dit jaar en tweehonderd volgend jaar.

Volgens de PvdA moeten de 250 Syrische vluchtelingen worden opgevangen boven op het jaarlijkse quotum van vijfhonderd. Volgens Teeven is dat overbodig, omdat het quotum niet wordt volgemaakt. Hij gaat wel kijken of de plaatsen die dit jaar niet worden vervuld, volgend jaar alsnog kunnen worden benut.

Het uitnodigen van vluchtelingen is bedoeld voor de kwetsbaarste groep vluchtelingen, zoals alleenstaande moeders met hun kinderen of mensen die specifieke medische zorg nodig hebben. Daarnaast zijn er de 'gewone' asielaanvragen van Syriërs die zelf naar Nederland komen. Die asielaanvragen worden in principe gehonoreerd.

Het kabinet heeft het liefst dat Syrische vluchtelingen in buurlanden worden opgevangen. Tot nu toe heeft Nederland 59 miljoen euro bijgedragen aan humanitaire hulp aan mensen die op de vlucht zijn geslagen als gevolg van de burgeroorlog in Syrië.

© Novum 2013
syrië
fred teeven
vluchtelingen
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?