Poetin vol lof over grote vriend Assad

buitenland
35
13 sep '13
Syrië heeft zijn betrouwbaarheid bewezen door zich zeer snel bij de Verenigde Naties aan te melden voor het Verdrag over Chemische Wapens (CWC).

Dat internationale verdrag verbiedt de vervaardiging, opslag en inzet van chemisch wapentuig. Uit het feit dat de regering in Damascus zich zo snel heeft aangemeld blijkt duidelijk dat het haar ernst is om haar voorraden chemische wapens te ontnantelen. Dit heeft de Russische president Vladimir Poetin vrijdag gezegd. Damascus maakte dinsdag kenbaar dat het het CWC wil ondertekenen.

Syrië heeft ook verklaard zijn volledige medewerking te verlenen aan het Russische voorstel om zijn chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen en vervolgens te (laten) vernietigen. Donderdag liet Assad in een vraaggesprek met de Russische televisiezender Rossia-24 weten dat Syrië zich houdt aan de 'gebruikelijke procedure' voor toetreding tot het CWC.

Een maand na de ondertekening van het verdrag geeft Syrië de eerste gegevens over zijn chemische arsenaal vrij, zei Assad. Ondertekenaars van het CWC verplichten zich hun voorraad chemische wapens te openbaren en die te vernietigen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry liet daarop weten geen genoegen te nemen met deze toezegging van Syrië.

Op een gezamenlijke persconferentie met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov in Genève maakte Kerry donderdagavond korte metten met Assads redenering. Omdat Assad zich al van chemische wapens heeft bediend 'is niets aan dit proces standaard'. "De woorden van het Syrische regime schieten in onze ogen tekort."

© Novum 2013
arabische lente
syrië
chemische wapens
poetin
assad
gifgasaanval
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?