Strop voor verkrachters India

buitenland
8
13 sep '13
De vier mannen die dinsdag door een rechtbank in New Delhi schuldig werden bevonden aan de groepsverkrachting van en moord op een jonge vrouw zijn tot de doodstraf veroordeeld.

De vier moeten worden opgehangen, zo oordeelde de rechtbank. De aanklagers in de zaak hadden de doodstraf geëist. Rechter Yogesh Khanna zei in navolging van aanklager Dayan Krishnan dat de zaak 'het collectieve geweten' van India heeft geschokt. "In deze tijden, waarin misdrijven tegen vrouwen toenemen, kunnen de rechtbanken niet blind blijven voor zulke gruwelijke misdrijven." Het vonnis moet worden bekrachtigd door het Indiase High Court. De vier veroordeelden kunnen in beroep gaan bij het Hooggerechtshof en de president om clementie vragen.

Een van de veroordeelden slaakte na het voorlezen van het vonnis een gil en begon te huilen. Terwijl de rechter opstond en de zaal verliet, riep advocaat A.P. Singh, die alle vier verdachten verdedigde: "Dit is niet de overwinning van de waarheid. Dit is de nederlaag van de rechtspraak." Volgens Singh stond de rechter onder politieke druk om de doodstraf uit te spreken. "De straf is uitgesproken omdat de regering daar op stond."

De familie van het slachtoffer en talrijke politici en bestuurders hebben geroepen dat de daders de doodstraf verdienden. Mensen gingen de straat op om hun woede te uiten over de verkrachting en over geweld tegen vrouwen in het algemeen. De regering, die volgend jaar te maken heeft met verkiezingen, joeg snel enkele wetten door het parlement waarmee de straffen voor seksueel geweld werden verzwaard.

Minister van binnenlandse zaken Sushilkumar Shinde zei eerder deze week al zeker te weten dat de doodstraf zou worden uitgesproken. "Het slachtoffer en haar familie is recht gedaan. Het was een beestachtig misdrijf", zei hij vrijdag in een reactie op het vonnis. "De rechter heeft een voorbeeld gesteld aan antisociale elementen dat hun hetzelfde lot te wachten staat."

In de zaak waren in totaal zes verdachten opgepakt. Een van hen overleed in maart in zijn cel en een zesde nog minderjarige verdachte werd onlangs tot drie jaar in een opvoedingsgesticht veroordeeld. De 23-jarige vrouw en een vriend werden belaagd nadat ze na een bioscoopbezoek op 16 december door de daders in een busje waren gelokt. De zes sloegen de man bewusteloos en verkrachtten de vrouw, onder andere met een metalen staaf. Ze dumpten de twee slachtoffers aan de kant van de weg en de vrouw overleed twee weken later in een ziekenhuis in Singapore.

"Niets is wreder dan het martelen van een hulpeloos jong meisje", zei aanklager Krishnan woensdag. De hoogste Indiase rechtbank heeft bepaald dat de doodstraf alleen in 'de uitzonderlijkste van uitzonderlijke gevallen' mag worden toegepast. Welke gevallen dat zijn is onderwerp van hevige discussie, maar sinds 2004 zijn alleen twee terroristen opgehangen. In India worden naar schatting doorgaans meer dan honderd mensen per jaar ter dood veroordeeld maar in veruit de meeste gevallen wordt deze straf uiteindelijk omgezet in levenslang.

Nabestaanden die in de rechtszaal waren toen het vonnis bekend werd gemaakt toonden zich opgelucht over de uitkomst. "Ik ben erg blij dat ons meisje recht is gedaan", zei de vader, wiens naam volgens de Indiase wet niet vermeld mag worden om de identiteit van zijn dochter als slachtoffer van een verkrachting te beschermen. De vader is bagagedrager op het vliegveld en moedigde zijn dochter aan om in de stad een opleiding fysiotherapie te gaan doen. Ze had examen gedaan, maar het bericht dat zij was geslaagd kwam pas nadat ze was overleden.

Buiten de rechtszaal stonden enkele tientallen betogers. Zij waren voldaan over de vonnissen, maar verlangden ook snelrecht in tienduizenden andere verkrachtingszaken die nog op behandeling wachten.

Amnesty International heeft in een reactie op de vonnissen gezegd dat de doodstraf niet het antwoord is op geweld tegen vrouwen. Het naar de galg sturen van de vier mannen zal niets bereiken behalve wraak op korte termijn, stelt Tara Rao, directeur van Amnesty voor India. Er zijn procedurele en institutionele hervormingen nodig voor een snelle, eerlijke rechtspraak en er moet verandering komen in 'de discriminatoire houdingen tegenover vrouwen en meisjes die aan het geweld ten grondslag liggen', zegt Rao.

"Deze maatregelen vereisen veel inzet, maar zullen op termijn effectiever zijn om India veiliger te maken voor vrouwen."

© Novum 2013
new delhi
india
verkrachting
ophanging
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?