VS zoeken steun voor Syrië-akkoord

buitenland
1
16 sep '13
De VS zijn druk bezig om internationale steun te verwerven voor het Amerikaans-Russische plan om de chemische wapens van Syrië onder internationale controle te stellen.

Minister van buitenlandse zaken John Kerry spreekt maandag in Parijs met regeringsfunctionarissen uit Frankrijk, Groot-Brittannië, Turkije en Saudi-Arabië. Deze landen waren voorstanders van een aanval op Syrië als reactie op de gifgasaanval van 21 augustus, die aan honderden mensen het leven kostte. Kerry sprak zondag al met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem.

De VS en Rusland bereikten zaterdag een akkoord om alle chemische wapens van het Syrische regime onder controle te stellen en te vernietigen. Damascus moet binnen een week een inventaris geven van zijn gehele arsenaal. Halverwege 2014 moeten alle chemische wapens vernietigd zijn.

De Verenigde Naties praten maandag over de uitwerking van het plan. Een rapport van VN-inspecteurs die de gifgasaanval van vorige maand onderzochten is zondag ingediend en wordt maandag besproken in de Veiligheidsraad.

© Novum 2013
vs
syrië
rusland
gifgasaanval
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?