Nederlanders zoeken naar goudschat Hitler

algemeen
0
17 sep '13
Nederlandse schatzoekers die denken een mythische goud- en diamantschat van Hitler op het spoor te zijn, hebben na verschillende proefboringen nog niets concreets gevonden.

Duidelijk is wel dat er in het Beierse Mittenwald op de plek van de vermeende schat iets onder de grond ligt wat daar niet hoort. Onderzoeksleider Leon Giesen, die een in een muziekpartituur verstopte code denkt te hebben gekraakt, liet maandag in De Wereld Draait Door weten dat wat er onder het oppervlakte gevonden is, in elk geval geen steen of vliegtuigbom is.

Om zeker te weten wat er wel ligt, moet het wegdek open en moet op tweeënhalve meter verder worden gegraven. Giesen, in het dagelijks leven muzikant en theater- en documentairemaker, vertelde eerder deze maand in DWDD hoe hij de code in het oude muziekstuk had gekraakt. Hij moest toen nog toestemming krijgen voor de proefboringen. Toen de lokale autoriteiten akkoord waren gegaan, gingen zijn onderzoekers met meetapparatuur de grond in.

Om de zoektocht nu nog voort te kunnen zetten, heeft Giesen ongeveer 35 duizend euro nodig. Hij wil dit bedrag inzamelen door zevenhonderd zogeheten 'schatkaarten' te verkopen. Mensen die zo'n kaart kopen, worden op de hoogte gehouden van de zoektocht. Zij krijgen geen aandeel in de schat, mocht die gevonden worden. Ook Giesen is niet uit op de inkomsten uit een dergelijke vondst.

Voor zijn verdere onderzoek heeft Giesen naast geld ook nieuwe vergunningen nodig. Tot nu toe financierden vijfhonderd mensen zijn zoektocht.

© Novum 2013
hitler
goudschat
opmerkelijk
leon giesen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?