Marokko op punt van kopen eerste onderzeeër, Spanje niet blij

marokko
24
17 sep '13
De voorgenomen overname door Marokko van een Russische onderzeeër baart Spanje zorgen.

Begin juni verscheen er in de Marokkaanse media een bericht waarin Rusland een onderzeeër van het type Amur 1650 aanbood aan Marokko. Marokko heeft wel oren naar een overname waardoor het de eerste onderzeeër aan de gelederen kan toevoegen. Inmiddels zouden de onderhandelingen over een overname in vergevorderde fase zijn en niets lijkt nog roet in het eten te kunnen gooien.

Elconfidencialdigital is een Spaanse nieuwssite en weet te melden dat een delegatie van de Marokkaanse marine zelfs een bezoek aan Moskou hebben geleverd. Daar bespraken ze met de Russen over de eigenschappen en prestaties van de Amur 1650 op een marinebasis. Kostenplaatje op de wereldwijde markt bedragen zo'n 150 miljoen dollar.  

Spaans benauwd
De website weet te melden dat de Spaanse marine erg bezorgd is over de toevoeging van een geavanceerd en modern 'speeltje' aan de Marokkaanse marine. Dat ligt vooral aan  het feit dat de onderzeeër - eenmaal in Marokkaans bezit - aanwezig zal zijn in de wateren van de westelijke Middellandse Zee, met inbegrip van de Straat van Gibraltar. Dit gebied is nou net een gevoelig punt voor Spanje.

De zorgen zijn enigszins begrijpelijk want voor Spanje is het kopen van de Amur 1650 een nieuw signaal van Marokko. Daarmee zet de marine van het Noord-Afrikaans land een reuzenstap in de modernisering van de afdeling. In 2008 begon de gang naar moderniteit met de bouw van een marinebasis in Ksar Sghir en de overname van het Franse fregat genaamd Mohammed VI.

Dit fregat zal voor het einde van dit jaar nog geleverd worden. Ook drie Nederlandse SIGMA korvetten zullen aan de vloot toegevoegd worden.

Zinkende duikboten
Volgens de Spaanse bron zou de voorgenomen overname van Marokko een 'episode' zijn in de wapenwedloop die Rabat en Algiers houden. De Spaanse marine zelf heeft momenteel twee duikboten maar bouwt er nog vier. Vanwege een probleem met overgewicht zinken de onderzeeërs echter waardoor de investering van 530 miljoen euro dreigt uit te lopen op een 'miskoop'.

Het ministerie van Defensie is in gesprek met de Amerikanen om dit probleem op te lossen.

© Redactie 2013
marokko
spanje
rusland
defensie
onderzeeër
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?