Assad doet verhaal over chemische wapens

buitenland
10
19 sep '13
De vernietiging van de chemische wapens van Syrië gaat een jaar duren en omgerekend ongeveer 750 miljoen euro kosten.

Dat heeft de Syrische president Bashar Assad woensdag in een interview met de Amerikaanse zender Fox gezegd. Hij zei dat zijn regering volledig zal meewerken aan het akkoord dat de Verenigde Staten en Rusland vorige week bereikten. Assad noemde het rapport van de Verenigde Naties over het gebruik van het zenuwgas sarin 'onrealistisch' en hij ontkende opnieuw dat zijn regering iets met de gifgasaanval van vorige maand te maken heeft.

Bij die aanval kwamen volgens de VS meer dan 1400 mensen om het leven, onder wie honderden kinderen. Hoewel het VN-rapport geen dader aanwijst, maken deskundigen er vanwege het type raketten, de samenstelling van het gifgas en de route van de raketten uit op dat Assads regering erachter zit. Assad zei dat bewijs dat de rebellen achter de aanval zitten aan Rusland is overhandigd en dat Rusland satellietbeelden heeft waaruit zou blijken dat de raketten vanuit een ander gebied zijn gelanceerd.

"Het hele verhaal rammelt", zei Assad. "Het is niet realistisch. Wij hebben geen chemische wapens in Ghouta (een buitenwijk van Damascus, red.) gebruikt." Hij noemde de gifgasaanval van 21 augustus verwerpelijk en een misdrijf, maar zei ook dat niemand de betrouwbaarheid van de videobeelden en foto's op internet heeft gecontroleerd. "Je kunt een rapport niet op videobeelden baseren", zei hij. "Er staan veel nepvideo's op internet."

Assad zei ook dat de opstandelingen toegang konden hebben tot sarin. "Sarin wordt ook wel keukengas genoemd. Weet u waarom? Omdat iedereen thuis sarin kan maken. Elke rebel kan sarin maken. Ten tweede weten we dat alle rebellen door regeringen worden gesteund. Dus elke regering die een dergelijk gas heeft kan het overhandigen."

Over de ontmanteling van de chemische wapens zei Assad dat hij bereid is met deskundigen te praten over de technische aspecten van wat hij in het interview een zeer gecompliceerde opgave noemde. "Het gaat niet om de bereidheid", zei Assad. "Het gaat om de techniek."

© Novum 2013
syrië
arabische lente
assad
gifgasaanval
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?