Poetin: gifgasaanval slinkse actie rebellen

buitenland
0
20 sep '13
Rusland heeft goede redenen om aan te nemen dat de aanval met chemische wapens in Syrië vorige maand het werk van de rebellen was.

Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd. Poetin zei dat alles er op wijst dat de aanval 'een slinkse en vernuftige provocatie' was. Hij voegde er aan toe dat de aanval bij Damascus is uitgevoerd met 'primitieve' technologie: volgens Poetin is het gifgas sarin ingezet door middel van oude Sovjet-munitie die het Syrische leger niet meer gebruikt.

Poetin heeft er alle vertrouwen in dat de Syrische president Bashar Assad zich aan het Amerikaans-Russische plan zal houden om het Syrische gifgasarsenaal te vernietigen. "Ik kan niet met honderd procent zekerheid zeggen dat dit plan succesvol wordt volbracht, maar wat we de afgelopen dagen hebben gezien stemt ons hoopvol dat dat het zal lukken", aldus Poetin.
Het idee dat Rusland er belang bij heeft om Assad in het zadel te houden werd door Poetin van de hand gewezen. "We hebben geen exclusief belang in Syrië dat we willen beschermen door de huidige regering te verdedigen", zei Poetin. "Ons streven is om de principes van internationale wetgeving te handhaven."

© Novum 2013
rusland
syrië
arabische lente
poetin
gifgasaanval
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?