Rebellen en jihadisten Syrië kondigen wapenstilstand af

buitenland
7
20 sep '13
Rebellen van het Vrije Syrische Leger (FSA) en strijders van een jihadistische aan Al-Qaida gelieerde beweging hebben een wapenstilstand afgekondigd in het stadje Azaz, bij de grens met Turkije.

Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag gemeld. Strijders van de Islamitische Staat in Irak en de Levant, de Iraakse tak van Al-Qaida, namen Azaz donderdag in na hevige gevechten met het FSA. De jihadisten hadden het donderdag gemunt op een arts in Azaz, die foto's van hun stellingen zou hebben gemaakt voor het FSA. De arts wist te ontkomen, waarna de extremisten slaags raakten met het FSA. Drie leden van het FSA en twee jihadisten kwamen om het leven.

De Tahwid Brigade, een andere rebellengroep uit de provincie Aleppo, heeft bemiddeld tussen de twee partijen. Het FSA en de jihadisten zijn overeengekomen gevangenen vrij te laten en geplunderde buit terug te geven. De Syrische Nationale Coalitie, de belangrijkste Syrische oppositiegroep, heeft vrijdag hard uitgehaald naar de aan Al-Qaida gelieerde strijders die in Syrië actief zijn.

Volgens de SNC zijn de pogingen van de jihadisten om van Syrië een islamitische staat te maken strijdig met het doel van de rebellen om een vrij Syrië te creëren. Syriërs 'zijn gematigd en respecteren religieus en politiek pluralisme, en verwerpen blind extremisme', aldus de SNC in een verklaring.

De aan Al-Qaida gelieerde strijders in Syrië behoren tot de meest effectieve tegenstanders van president Bashar Assad. Ze hebben in verschillende delen van het land overwinningen geboekt, zij aan zij met het FSA. De laatste tijd raken de twee groepen echter steeds vaker slaags met elkaar.

© Novum 2013
turkije
azaz
vrije syrische leger
al-qaida
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi