Marokkanen straat op voor persvrijheid en vrijlating hoofdredacteur

marokko
33
20 sep '13
Tientallen Marokkaanse burgers zijn woensdag de straat opgegaan in Casablanca om de vrijlating van Ali Anouzla te eisen.

Anouzla is de hoofdredacteur van nieuwswebsite Lakome en werd door de Marokkaanse autoriteiten gearresteerd nadat de website een video van Al-Qaeda publiceerde. Lakome staat bovendien bekend als zeer kritisch jegens de autoriteiten in Marokko. Om zijn vrijlating te eisen hebben 100 tot 150 mensen eergisteren gedemonstreerd. De kritiek op Marokko komt na de arrestatie zowel nationaal als internationaal op gang.

Reporters Zonder Grenzen en Amnesty International scharen zich in het rijtje van criticasters. De demonstranten zongen leuzen als 'Lang leve het volk' en gingen verder vreedzaam om met hun onvrede. De groep verzamelde zich buiten de kantoren van het Hof van Casablanca maar de politie hoefde niet in te grijpen. Na vragen van persbureau AFP liet een van de advocaten van Anouzla weten dat zij nog niet met haar cliënt heeft gesproken omdat de zaak onder de anti-terrorismewet valt, aldus Naima Guellaf.

Kritisch
Bekend om zijn kritische houding tegenover de overheid is Ali Anouzla geen onbekende bij de politie. Hij werd eerder voor de rechter gesleept. Dinsdagochtend was het weer raak nadat zijn website een video publiceerde die toegeschreven is aan AQIM (Al Qaida in de Islamitische Maghreb). Daarin werd een duidelijke oproep gedaan tot het plegen van terroristische daden in Marokko. In de veertig minuten durende video riepen de AQIM-leden bovendien op om de jihad te verrichten en kritiek op de monarchie te uiten.

Tijdens de inval werden computers en ander materiaal van de journalisten van Lakome in beslag genomen. In een artikel dat aan Anouzla gewijd was publiceerde ook de website El Pais de video. De Marokkaanse regering was daar niet blij mee en uitte de bezorgdheid hierover richting de regering in Madrid. 

Marokkaanse politieke partijen hebben inmiddels laten weten achter de arrestatie te staan omdat Lakome een podium biedt aan AQIM. Volgens het gros is dit een onverantwoorde praktijk die niets te maken heeft met journalistiek.

© Redactie 2013
marokko
ali anouzla
lakome
al-qaida
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi