Dodental aanval Kenia loopt op: 59 doden

buitenland
463
22 sep '13
In het winkelcentrum in Nairobi dat zaterdag doelwit was van een omvangrijke aanval door extremisten is zondag opnieuw geschoten.

Het Keniaanse ministerie van binnenlandse zaken deelde zondag mee dat de aanval van zaterdag zeker 59 mensen het leven heeft gekost. Voorts vielen er 175 gewonden. Duizend mensen in het winkelcentrum konden worden gered. Ten minste twee leden van de Keniaanse veiligheidstroepen zouden zondag gewond zijn geraakt, melden journalisten van Associated Press ter plaatse.

In het winkelcentrum Westgate wordt nog een onbekend aantal gijzelaars vastgehouden door tien tot vijftien aanvallers. Keniaanse media meldden dat sommige gijzelaars erin geslaagd zijn te ontsnappen. Een van de aanvallers die zaterdag kon worden gearresteerd is bezweken aan de verwondingen die hij had opgelopen, deelde het presidentieel kantoor zondag mee.

Mannen gewapend met automatische geweren en explosieven openden zaterdag het vuur in het winkelcentrum. De Somalische opstandelingenbeweging Al-Shabab eiste later de verantwoordelijkheid op van de aanval, die specifiek gericht was tegen niet-moslims.

Na de aanval werd het winkelcentrum omsingeld door een gezamenlijke troepenmacht van politie en leger. De Amerikaanse ambassade in de Keniaanse hoofdstad liet zondag via Twitter weten dat er nog geenszins een einde aan de aanval is gekomen: "Gewelddadige extremisten blijven Westgate Mall bezetten. Veiligheidstroepen op volle sterkte aanwezig."

De Keniaanse krijgsmacht stuurde zondag verse troepen om in de belegering bij te staan. De veiligheidstroepen kunnen de situatie in het winkelcentrum inschatten met behulp van beveiligingscamera's in het pand. Onder de slachtoffers zijn naast Kenianen ook buitenlanders, onder wie Fransen en Canadezen.

© Novum 2013
nairobi
kenia
westgate
terrorisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?