Jonge Marokkaanse vrouwen mogen niet meer naar Saudi-Arabië

marokko
49
23 sep '13
Marokko gaat een deel van de binnenlandse crisis in Saudi-Arabië oplossen door eigen onderdanen een verbod op te leggen.

De Saudische autoriteiten kampen met veel problemen aangaande jonge vrouwen die in dienst zijn bij de rijkere bevolkingsgroep in het Arabische land. Daar waar de Filippijnen en Indonesië hun burgers al verboden om te werken in de huizen en villa's van rijkelui in Saudi-Arabië volgt Marokko nu ook. De autoriteiten van beide landen zijn namelijk overeengekomen dat jonge Marokkaanse vrouwen niet als dienstmeisje naar Saudi-Arabië mogen vertrekken.

Dat meldt Okaz. Rabat en Riyad hebben afgesproken dat vrouwen onder de 45 jaar niet meer in aanmerking komen voor een dergelijke immigratie. Mocht een vrouw in dienst willen gaan bij een Saudische familie dient zij dus boven de 45 jaar te zijn. Dit moet onder meer leiden tot de vermindering van het aantal slachtoffers van seksueel geweld door werkgevers. Saudische vrouwen hoeven zich bovendien geen zorgen meer te maken dat Marokkaanse vrouwen hun echtgenotes inpikken. 

Hoewel de cijfers niet spreken van een massale 'inname van Saudische mannen' leeft het fenomeen wel degelijk. De ambassade van Saudi-Arabië in Rabat ondertekende in 2012 ongeveer 600 huwelijken tussen onderdanen van beide landen. De vrouwen die in Saudi-Arabië mogen werken gaan bovendien fors meer verdienen. Het salaris dat is vastgesteld ligt tussen de 1500 en 18000 rial (tussen de 4000 en 4500 dirham). Dat is twee keer het minimumloon in Marokko.

De bron wist niet te melden of de nieuwe regeling gevolgen heeft voor jonge Marokkaanse vrouwen die momenteel werkzaam zijn in Saudi-Arabië.

© Redactie 2013
marokko
saoedi-arabië
arabische wereld
riyad
rabat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi