Maker anti-islamfilm Innocence of Muslims vrij

buitenland
3
26 sep '13
De maker van de anti-islamfilm Innoncence of Muslims, Nakoula Basseley Nakoula, komt donderdag vrij uit de gevangenis in Californië.

Hij heeft zijn celstraf van een jaar uitgezeten. Dat heeft het Amerikaanse Federal Bureau of Prisons eerder deze week laten weten. Toen de film vorig jaar september uit kwam, leidde dat in sommige delen van het Midden-Oosten tot geweld. De film van de nu 56-jarige Nakoula veroorzaakte wereldwijd veel ophef. In Jemen, Tunesië, Egypte, maar ook in Indonesië, Bangladesh, Nigeria, Brazilië, Australië en Pakistan gingen mensen de straat op om te protesteren.

Tientallen betogers kwamen daarbij om het leven. Nakoula, die zich ook bedient van de naam Mark Basseley Youssef, werd in november 2012 veroordeeld wegens het schenden van de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating in 2011. Hij mocht zonder toestemming van zijn reclasseringsambtenaar vijf jaar lang geen gebruikmaken van computers of internet en zich niet bedienen van valse identiteiten, maar hield zich daar niet aan.

In zijn film wordt de profeet Mohammed (vzmh) uitgebeeld als een oplichter, pedofiel en rokkenjager. De leider van Al-Qaida riep destijds op tot een heilige oorlog tegen de Verenigde Staten en Israël als vergelding. Volgens Ayman al-Zawahri liet de Amerikaanse regering de van origine Egyptische filmmaker begaan onder het mom van de vrijheid van meningsuiting. Geestelijken en terreurorganisaties in diverse landen zetten een prijs op het hoofd van Nakoula.

Een Egyptische rechtbank veroordeelde Nakoula bij verstek ter dood voor het schaden van de nationale eenheid, het beledigen en in het openbaar aanvallen van de islam en het verspreiden van valse informatie. De terdoodveroordeling werd vooral gezien als een manier om de publieke onrust over de film weg te nemen.

Eerder dit jaar zei Nakoula tegen het Amerikaanse Fox News geen spijt te hebben. Hij verklaarde trots te zijn op zijn film en te strijden tegen de 'cultuur van terrorisme' en niet tegen religie. "Ik heb veel islamitische vrienden en niet alleen moslims geloven in de cultuur van terrorisme. Sommigen geloven er wel in. Dat is de reden dat we moeten strijden tegen deze cultuur en niet tegen moslims. Mijn vijand is de cultuur van terrorisme."

© Novum 2013
innocence of muslims
nakoula besseley nakoula
islam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?