Veel doden tijdens bouw stadions WK 2022 in Qatar

sport
196
26 sep '13
Duizenden Nepalese arbeiders verrichten slavenarbeid bij de voorbereidingen voor het wereldkampioenschap voetbal dat in 2022 in Qatar wordt gespeeld.

Tussen 4 juni en 8 augustus kwamen minstens 44 arbeiders om het leven, meer dan de helft door hartaanvallen, hartfalen of arbeidsongevallen. Dat blijkt volgens de Britse krant The Guardian uit gegevens van de Nepalese ambassade in Doha. Het onderzoek heeft ook aanwijzingen opgeleverd voor dwangarbeid in een groot infrastructuurproject in Lusail City, een stad die uit de grond wordt gestampt rondom een stadion met negentigduizend zitplaatsen waar de finale van het toernooi moet worden gespeeld.

"Wij zouden graag weg willen, maar het bedrijf laat ons niet gaan", haalde de krant een Nepalese migrant aan. "Ik heb spijt dat ik hier naar toe ben gekomen, maar wat moet ik doen? Wij moesten wel om in ons bestaan te voorzien, maar wij hebben geen geluk gehad." Een ander, die alleen met de initialen SBD genoemd wilde worden, zegt dat van iedere arbeider twee maanden loon wordt achtergehouden 'om te voorkomen dat wij weglopen'.

Op sommige bouwplaatsen in Qatar slapen arbeiders met twaalf man op een kamer, of worden ze ziek van onhygiënische omstandigheden in pensions, zegt de Guardian. Sommigen moeten werken zonder loon en moeten bedelen om eten.

Bijna alle arbeiders hebben in Nepal grote schulden; ze hebben voor hun werk vaak forse bedragen moeten betalen aan wervingsbureaus. De verplichting om deze schulden af te betalen, in combinatie met het niet betalen van loon, het innemen van identiteits- en verblijfsdocumenten en het weerhouden van arbeiders om hun werkplek te verlaten is een vorm van moderne slavernij, stelt de krant. De Nepalese ambassadeur in Qatar, Maya Kumari Sharma, heeft het emiraat onlangs om deze wijdverbreide vorm van uitbuiting vergeleken met 'een open gevangenis'.

Het ministerie van arbeid van Qatar zei tegen de Guardian dat er strenge regels zijn voor het werken in grote hitte, het leveren van arbeid en de prompte betaling van loon. Er wordt periodiek gecontroleerd of de regels worden nageleefd en bij overtreding worden boetes uitgedeeld of zaken aangebracht bij de gerechtelijke autoriteiten.

Ontwikkelaar Lusail Real Estate Company liet weten schendingen van de arbeids-, gezondheids- en veiligheidswetten niet te tolereren. Aannemers en onderaannemers worden voortdurend gewezen 'op onze verwachtingen en hun contractuele verplichtingen aan zowel ons als aan individuele werknemers'. De door de Guardian aangekaarte misstanden betreffen 'mogelijk illegale activiteiten van één onderaannemer'. De onderneming zegt deze aantijgingen zeer serieus te nemen. Ze zijn doorgegeven aan de bevoegde autoriteiten en afhankelijk van de uitkomsten van hun onderzoek zal 'gepaste actie' worden ondernomen.

Qatar heeft in verhouding tot de eigen bevolking het hoogste aandeel migrantenarbeiders ter wereld; immigranten vormen meer dan negentig procent van de beroepsbevolking en voor de bouw en aanleg van stadions, wegens, havens en hotels voor het toernooi zullen er waarschijnlijk nog anderhalf miljoen worden aangetrokken. Ongeveer vier op de tien migrantenarbeiders in Qatar zijn Nepalezen.

"Iedereen heeft het over het effect van de extreme hitte in Qatar op een paar honderd voetballers", zei Umesh Upadhyaya, secretaris van het Algemeen Verbond van Nepalese Vakbonden. "Maar ze gaan voorbij aan de ontberingen, het bloed en zweet van duizenden migrantenarbeiders die de stadions bouwen in diensten die acht keer zo lang kunnen duren als een voetbalwedstrijd."

© Novum 2013
nepal
qatar
arabische wereld
wk 2022
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?