'Verkrachter van Kenitra' weigert uitlevering aan Marokko

marokko
14
27 sep '13
Na weken van intense media-aandacht verschijnt 'Danielgate' opnieuw in de Marokkaanse en Spaanse pers.

Een rechter hoorde pedofiel Daniel Galvan namelijk inzake een mogelijke uitlevering aan Marokko. De verdediging van de veroordeelde Spaanse Irakees liet weten een mogelijke uitlevering absoluut niet te accepteren. De rechter in een Madrileense rechtbank besloot vervolgens om zijn voorarrest met veertig dagen te verlengen. In 2011 kreeg de pedofiel in Marokko een celstraf opgelegd van dertig jaar. Hij kwam echter na een korte periode alweer vrij door een blunder met koninklijke gratie.

Rechter Fernando Andreu sprak Galvan over de uitlevering - waarvan nog moet blijken of die wel door gaat - en daar had de pedofiel logischerwijs geen trek in. Mogelijk zou de zaak soepeler verlopen als hij vrijwillig uitgezet wil worden. Andreu gaat de zaak nu voorleggen aan hogere strafkamer en die moet uiteindelijk een definitief oordeel vellen.  

Vrijlating is mogelijkheid
Manuel Maza is raadsman van Galvan en sprak zich eveneens uit over de zaak. Hij liet namelijk weten als de Spaanse rechter in de komende veertig dagen geen uitspraak doet zal justitie verplicht zijn om hem vrij te laten. Een dergelijk scenario is echter zeer onwaarschijnlijk. Hoewel het Marokkaans ministerie van Justitie de documenten voor een uitlevering op tijd heeft ingezonden lijkt de kans op uitlevering minimaal, zo meldt Yabiladi. 

De nationaliteit van de pedofiel heeft daar alles mee te maken. Marokko moet namelijk voldoen aan artikel 3 inzake het Verdrag van justitiële samenwerkingen tussen de twee landen. Dat verdrag dateert uit 1997. In artikel 3 staat namelijk dat beide landen onderdanen niet uitleveren.

© Redactie 2013
marokko
spanje
danielgate
daniel galvan
pedofiel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi