Amnesty: Turkije schond mensenrechten Gezipark

buitenland
0
2 okt '13
De Turkse autoriteiten hebben bij het optreden tegen de protesten in het Gezipark in Istanbul op massale schaal mensenrechten geschonden.

Dat stelt Amnesty International in een rapport over de protesten die afgelopen zomer werden gehouden. Volgens Amnesty is er niet alleen op disproportionele wijze geweld gebruikt, maar zijn de daders sinds de protesten niet vervolgd en worden mensen die meededen aan de protesten juist wel vervolgd en lastiggevallen.

In het rapport beschrijft Amnesty hoe de politie onder meer met scherp schoot, traangas en waterkanonnen inzette en demonstranten in elkaar sloeg. Ook werden vrouwen aangerand. Meer dan achtduizend mensen raakten gewond bij de betogingen. Het rapport is gebaseerd op de verklaringen van Amnesty-medewerkers die bij de protesten waren en interviews met Turken die onrechtmatig zijn vastgehouden, in elkaar zijn geslagen of zijn aangerand.

Agenten schoten geregeld met plastickogels op de hoofden of bovenlichamen van betogers, aldus Amnesty. Traangasgranaten werden niet alleen tegen demonstranten gebruikt, maar soms ook op wooncomplexen of zelfs medische posten afgeschoten. Aan het water in de waterkanonnen werden chemicaliën toegevoegd, waardoor het water zorgde voor een brandend gevoel op de huid. Verder werden vrouwelijke betogers aangerand door agenten en werd in sommige gevallen zelfs met scherp geschoten.

"De mate van geweld die door de politie is gebruikt (...) toont aan wat er gebeurt als slecht getrainde agenten met weinig toezicht niet alleen wordt opgedragen geweld te gebruiken, maar ook worden aangemoedigd om het kwistig te gebruiken", zegt Andrew Gardner van Amnesty. Het lijkt erop dat de overgrote meerderheid van de door de politie begane vergrijpen niet wordt bestraft, terwijl veel organisatoren van en deelnemers aan de protesten worden belasterd, mishandeld en nu ten onrechte worden vervolgd.

Zelfs mensen die alleen betogers hebben geholpen - zoals artsen - of verslag hebben gedaan - zoals journalisten - worden bedreigd en lastiggevallen, schrijft Amnesty. Amnesty roept landen en bedrijven op niet langer producten aan Turkije te leveren die gebruikt kunnen worden om protesten neer te slaan, zoals plastickogels en traangas. Een dergelijk exportverbod zou van kracht moeten blijven totdat de Turkse autoriteiten onafhankelijke onderzoeken instellen naar het optreden van de politie.

© Novum 2013
turkije
gezipark
istanbul
amnesty
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?