Oud worden kan je maar beter niet in Marokko doen
Uit het onderzoek genaamd Global Age Watch Index voor het jaar 2013 blijkt dat Marokko slecht scoort.
03 October 2013
lifestyle

Althans, op het gebied van 'geschikt land' om je oude dag door te brengen. Onderzoekers zetten 91 op de lijst om te onderzoeken en daaruit kwam naar voren dat Marokko met een 81e plaats niet echt positief uit de bus komt. Dat heeft mede te maken met het feit dat ouderen na hun zestigste verjaardag gemiddeld nog 18 jaar leven. Het aantal mensen boven de zestig jaar in Marokko ligt rond de 2,8 miljoen mensen, ongeveer 8,6% van de gehele bevolking.

Het probleem zit 'm niet in aantallen maar vooral in de omstandigheden waarin de ouderen leven. Slechts één tiende deel kan lezen en schrijven terwijl tachtig procent geen pensioen heeft. Als het gaat om sociale contacten scoort Marokko nog slechter: 84e plaats. Slechts de helft van de ouderen heeft sociale contacten zoals familieleden en vrienden. Iets meer dan de helft is op zichzelf aangewezen om van A naar B te reizen, aldus het onderzoek. 

Een grote meerderheid van de ouderen boven de zeventig jaar heeft bovendien met psychische klachten te maken. Volgens het onderzoek zullen er in 2030 maar liefst 13,8 miljoen ouderen zijn terwijl dat er twintig jaar later ruim 24 miljoen zijn.

marokko
oud
pensioen
geluk
bejaarde
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi