FIFA neemt nog geen besluit over WK 2022 in Qatar

sport
0
4 okt '13
De FIFA heeft nog geen beslissing genomen over het naar de winter verplaatsen van het WK in Qatar van 2022.

Een werkgroep gaat die mogelijkheid eerst onderzoeken. Dat zei de Belg Michel D'Hooghe, die lid is van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond. Een definitief besluit valt waarschijnlijk niet voor 2015. De werkgroep gaat onder meer advies inwinnen bij FIFA-officials, medische experts en betrokken omroepen en sponsors. Ook met de grote Europese competities wordt gesproken. "We zullen bij iedereen in de voetbalfamilie informeren", verklaart D'Hooghe. Het is nog niet duidelijk wie de werkgroep gaat leiden.

Sinds de toewijzing van het WK aan Qatar in 2010 laaide een storm van kritiek op. In de zomer tikt het kwik in het Golfstaatje regelmatig de 50 graden aan. Al sinds de toewijzing gaan er stemmen op om het toernooi naar de winter te verplaatsen. Dan zijn de temperaturen met 25 tot 30 graden behaaglijk.

Onder meer FIFA-voorzitter Sepp Blatter sprak zich uit voor een winters WK. De critici van het plan komen vooral uit de Engelse Premier League. Qatar denkt dat de voetballers en fans zelfs in de zomer weinig te klagen zullen hebben. Er worden inventieve koelingsystemen ontwikkeld voor de stadions, trainingsaccommodaties, fanzones en publieke gebieden. Het staatje heeft er overigens geen problemen mee als het toernooi wordt verplaatst.

De titelstrijd in Qatar is hoe dan ook niet onomstreden. Vorige maand kwam naar buiten dat gastarbeiders er veelal als slaven worden behandeld. Blatter heeft aangeboden zelf een kijkje te gaan nemen en de kritiek met de emir te bespreken.

"Wij hebben een brief ontvangen van Qatar waarin ze zeggen dat ze zich aan de internationale normen zullen houden", liet vice-voorzitter van de FIFA, Ali Bin Al Hussein uit Jordanië, nog weten.

© Novum 2013
fifa
qatar
wk 2022
zomer
blatter
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?