Politie op vingers getikt om afdoen hoofddoek

algemeen
347
4 okt '13
De politie in Dordrecht heeft een vrouw ten onrechte gevraagd om haar hoofddoek af te doen terwijl mannelijke agenten aanwezig waren.

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer spring in de bres voor de moslima die een klacht invoerde hierover, zo meldt het AD. Volgens Brenninkmeijer is de klacht gegrond en handelde de politie onjuist. De ombudsman stelt dat de politiechef hem niet kon overtuigen over de zaak waarbij de vraag was waarom het niet mogelijk was dat de vrouw haar hoofddoek af zou doen bij een vrouwelijke agent.

De neef van de vrouw werd vorig jaar februari aangehouden op een parkeerplaats waarna de vrouw verhaal ging halen bij agenten. De politie besloot haar ook maar mee te nemen. Eerder klaagde ze al over haar behandeling bij de politie maar daar kreeg ze (uiteraard) geen gelijk. De moslima trachtte haar gelijk te halen bij de ombudsman die meeging in de klacht.

Afwezig
Hoewel de vrouw nergens van werd verdacht spreekt de politiechef niet over een onwenselijke situatie. Volgens hem probeert de politie zoveel mogelijk een vrouw te regelen bij het afdoen van de hoofddoek bij moslima's. Het kan echter voorkomen dat er geen vrouwelijke arrestantenbewaarder is: 'In dit geval was er geen vrouwelijke arrestantenbewaarder meer aanwezig op het moment dat verzoekster haar hoofddoek moest afdoen, anders was dat zeker gebeurd', stelt de politie.

Toch wel aanwezig
Brenninkmeijer neemt daar geen genoegen mee omdat de politiechef - kort door de bocht gezegd - jokt over het feit dat er geen vrouw aanwezig was. De ombudsman heeft bewijzen in handen waaruit blijkt dat er wel degelijk een vrouwelijke agent aanwezig was. 'Vrouwen die vanwege hun geloofsovertuiging een hoofddoek dragen en gedwongen worden in aanwezigheid van mannen hun hoofddoek af te doen, ervaren dit als bijzonder vernederend. Zij schamen zich en voelen zich letterlijk blootgesteld en onbeschermd.'

Wel heeft Brenninkmeijer begrip voor het veiligheidsargument van de politie. Een woordvoerster laat weten dat een moslima in Noord-Holland eveneens klaagde over de handelswijze van de politie.

© Redactie 2013
hoofddoek
islam
moslima
dordrecht
politie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi