Nederlandse vader ontvoert zoon in Suriname

algemeen
0
6 okt '13
Een Nederlandse vader heeft zijn 7-jarige zoon ontvoerd in Suriname.

Hij kreeg hulp van programmamaker John van den Heuvel toen hij zijn zoon uit school ophaalde, bevestigt de programmamaker. In zijn programma Ontvoerd herenigt Van den Heuvel ouders met hun kinderen. De advocaat van de schoonouders, waar de jongen verbleef, stelt tegenover de Surinaamse website Starnieuws dat door de ontvoering de soevereiniteit van Suriname is geschonden.

De jongen was in 2010 met zijn inmiddels overleden moeder op vakantie in Suriname. De ouders van de moeder zouden toen hebben ontdekt dat ze regelmatig ernstig werd mishandeld door de vader, met wie ze samenwoonde. Daarop werd besloten dat ze niet zou terugkeren naar Nederland. Later overleed de moeder en sindsdien woont de jongen bij zijn grootouders.

Uit uitgebreide rapporten van een kinderarts en een psycholoog blijkt volgens Starnieuws dat de jongen ernstig was getraumatiseerd doordat zijn vader zijn moeder mishandelde. Daarom kregen de grootouders in Suriname de voogdij. In Suriname begon de jongen volgens de advocaat op te leven. Hij zou steeds hebben aangegeven nooit meer naar zijn vader te willen.

Een rechtbank en een gerechtshof in Nederland zouden hebben bepaald dat de jongen moet worden toegewezen aan zijn vader. Over het vervolg van de zaak lopen de beweringen van John van den Heuvel en Starnieuws uiteen. Volgens Starnieuws werd dat vonnis vernietigd door de Hoge Raad en bekijkt de Surinaamse rechter nog wat de Nederlandse zaak voor de voogdij betekent.

Volgens John van den Heuvel werd alleen een ondergeschikt onderdeel van het vonnis teruggestuurd en bevestigde de Hoge Raad juist dat het kind bij de vader hoort. Ook zou de Surinaamse rechter hebben erkend dat de vader het gezag heeft over het kind.

De advocaat stelt dat zonder Surinaams vonnis een kind in Suriname is meegenomen, waarmee de Surinaamse soevereiniteit zou zijn geschonden. Volgens haar heeft de Nederlandse ambassade 'op slinkse wijze' meegewerkt aan de ontvoering door een paspoort van het kind aan de vader te geven. In het verleden kreeg Van den Heuvel voor zijn programma vaker medewerking van de Nederlandse autoriteiten.

Aan Surinaamse grensposten is volgens Starnieuws doorgegeven dat de vader het land niet mag verlaten met zijn kind, maar het is onduidelijk of hij nog in het land is. John van den Heuvel stelt dat zijn redactie de kwestie 'diepgaand' heeft onderzocht op juridische en sociale aspecten. De jongen zou het goed maken, maar indien nodig is professionele hulp beschikbaar. De vader zou 'diep gegriefd' zijn door de suggestie dat de jongen is ontvoerd. De hereniging is overigens gefilmd.

De grootouders zouden een normaal contact tussen de vader en zijn zoon hebben verhinderd. Inmiddels zijn volgens Van den Heuvel pogingen ondernomen om met hen in contact te komen over het opzetten van een omgangsregeling.

© Novum 2013
suriname
ontvoering
ontvoerd
kinderen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi