Assad: zelfs ik maak fouten

buitenland
47
6 okt '13
De Syrische president Bashar Assad geeft toe dat hij fouten heeft gemaakt.

Daarentegen treft elke partij volgens hem blaam. Dat zegt hij in een interview met het Duitse blad Der Spiegel dat zondag verschijnt. Assad erkent volgens het blad, dat alvast een deel van het interview heeft vrijgegeven, 'persoonlijke fouten van individuen'. Om wat voor fouten het hierbij gaat, is echter nog niet bekendgemaakt. "Wij maken allemaal fouten. Zelfs een president maakt fouten", citeert Der Spiegel Assad.

De Syrische president zou daaraan hebben toegevoegd dat er grijze gebieden zijn als het gaat over de schuldvraag. Tegen het autoritaire bewind van Assad braken ruim twee jaar geleden protesten uit, die uitmondden in een bloedige burgeroorlog die al meer dan honderdduizend levens heeft geëist. De Syrische president zou hebben aangegeven niet te geloven in een vredesakkoord met de rebellen die hem proberen te verdrijven. "Volgens mijn definitie is een politieke oppositie niet gewapend."

Assad zou bereid zijn verkiezingen uit te schrijven voordat zijn termijn in augustus voorbij is. Of hij zich weer verkiesbaar stelt voor het presidentschap, heeft hij nog niet besloten. "Als ik geen steun heb van de bevolking, stel ik mij niet meer verkiesbaar."

Verder ontkende Assad wederom betrokkenheid van zijn regime bij de aanval met chemische wapens nabij Damascus op 21 augustus. Westerse functionarissen, die stellen dat er weinig twijfel is dat de troepen van Assad achter de aanval zitten, vertrouwen volgens de president Al-Qaida meer dan hem.

Wanneer het interview plaatsvond, wordt niet duidelijk uit de aankondiging van het interview.

© Novum 2013
syrië
assad
arabische lente
gifgasaanval
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?