Veel doden bij onlusten Egypte; land diep verdeeld

buitenland
4
7 okt '13
De spanningen in Egypte zijn opnieuw toegenomen na het geweld van afgelopen zondag toen in het land de aanval op Israël in 1973 werd herdacht.

In totaal kwamen bij gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van het leger 51 mensen om het leven. Opnieuw werd duidelijk dat Egypte tot op het bot verdeeld is. Aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi schoten in Caïro met hagel op agenten en bekogelden ze met brandbommen. De politie reageerde met traangas en schoot op de betogers. Sommige delen van de hoofdstad leken wel een slagveld.

De straten lagen bezaaid met rommel en de lucht was zwaar van traangas en de rook van brandende autobanden. In totaal kwamen in Caïro veertig mensen om het leven. Bij gevechten en rellen elders in het land vonden elf mensen de dood. Meer dan 240 mensen liepen verwondingen op, aldus het ministerie van binnenlandse zaken. In het hele land werden 423 aanhangers van Morsi opgepakt.

De Moslimbroederschap, waar ook Morsi toe behoorde, eist dat nterim-president Adly Mansour aftreedt en dat Morsi wordt geherinstalleerd. Voor vrijdag heeft de beweging een demonstratie gepland op het Tahrirplein in het centrum van Caïro.

© Novum 2013
egypte
cairo
morsi
arabische lente
coup
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?