Marokkanen gaan massaal zoenen uit protest arrestatie tieners

marokko
153
7 okt '13
In Marokko gaan twee bijzondere protesten plaatsvinden.

Afgelopen week werden twee tieners uit Nador aangehouden toen een foto van de verliefde jongeren op Facebook verscheen. Daarop was te zien hoe de twee elkaar een innige zoen gaven. Ook de fotograaf is inmiddels gearresteerd en dat zorgt voor de nodige ophef op social media. Tegenstanders van de arrestatie hebben iets bedacht om de autoriteiten in Marokko te laten zien dat ze het niet eens zijn met de beslissing.

Op Facebook werd een oproep gelanceerd om een gigantische 'kiss-in' te houden aanstaande woensdag. Het protest zal plaatsvinden in het Green Park in Mohammedia. 'We moeten ons mobiliseren tegen de arrestatie van de tieners en strijden tegen de middeleeuwse en achterlijke mentaliteit', zo valt te lezen op de Facebookpagina van het protest. Op zaterdag zal er in Rabat eveneens een protest gehouden worden onder de naam 'Free Boussa'. 

'Wij doen een beroep op alle Marokkanen om deel te nemen en om de liefde te legaliseren', zeggen de organisatoren van Rabat op hun beurt. 

Twee kampen
De kwestie is in Marokko uitgemond tot een nationale discussie waar twee kampen te zien zijn. 'Ik ben voor de legalisering van kussen. We leven in een schizofrene samenleving waar prostitutie bestaat en dat heeft niets met de islam te maken', aldus een van de reacties uit het kamp van mensen die tegen de arrestatie zijn. Anderen houden meer rekening met de islamitische waarden en stellen het volgende: 'Denk je dat dit de Verenigde Staten is? We leven in een islamitisch land en wat u nu aan het doen bent is verboden'. 

'Je wil het Westen in alles imiteren, ben je vergeten dat je moslim bent?', zegt een ander. 

Mislukt
Niet alleen in Marokko houdt de zaak de maatschappij bezig. Ook in landen waar veel Marokkanen leven raakt men niet uitgesproken over de kwestie. In Frankrijk besloten actievoerders om eveneens een kiss-in te organiseren op zaterdag. De pers liep er zelfs voor uit maar eenmaal aangekomen bij de ambassade van Marokko in Parijs bleek niemand aanwezig.

Het is nog even afwachten hoe de Marokkaanse autoriteiten omgaan met de acties in Mohammedia en Rabat.

© Redactie 2013
marokko
facebook
rabat
mohammedia
nador
zoenfoto
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi