Veel misstanden bij Nederlandse sektes

algemeen
9
10 okt '13
In 84 Nederlandse sektes hebben zich in de afgelopen twintig jaar misstanden voorgedaan.

Bij meer dan de helft van de gevallen ging het om ernstige zaken zoals zedendelicten, mishandeling, bedreiging of zelfs moord of ontvoering. Dat staat in een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie is gedaan. De misstanden werden bij het meldpunt Sektesignaal afgegeven. Sinds vorig jaar december hebben ruim honderd mensen gebeld.

Op basis van die meldingen stellen de onderzoekers dat de omvang van de problemen waarschijnlijk beperkt is maar dat de ervaringen van veel melders schrijnend en indringend zijn. Zo zijn er meldingen van financiële misstanden en sociale isolatie. Mensen moesten bijvoorbeeld verplicht enorme bedragen betalen om mee te doen of mochten geen eigen mening of privéleven meer hebben.

Hoeveel sektes er momenteel actief zijn, valt niet te zeggen. Volgens de onderzoekers kunnen dat er enkele honderden zijn. Van de sektes waar misstanden zijn gemeld heeft de helft een christelijke achtergrond. De overige zijn te typeren als Oosters, therapeutisch of educatief.

© Novum 2013
sektes
justitie
mishandeling
sektesignaal
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?