Marokkanen beginnen campagne tegen 'halal' McDonald's

marokko
74
10 okt '13
Marokkaanse burgers lijken eindelijk wakker geworden te zijn als het gaat om de halal producten van McDonald's in het land.

Er lijkt een einde gekomen te zijn aan het klakkeloos aannemen van de halalbelofte van multinationals als McDonald's. Daar waar de fastfoodketen tot voor kort zeer actief was op de eigen Facebookpagina heerst er al drie weken een radiostilte. Toevallig of niet: de stilte volgt na een storm van vragen van burgers over de halalwaardigheid van de producten die McDonald's massaal verkoopt. Ondertussen lijken kritische klanten op oorlogspad te zijn. 

Het begon allemaal op 16 september toen McDonald's een afbeelding publiceerde van een hamburger met het commentaar: 'Sba7 Al Khair 3likoum, hoe heet dit broodje'. Daar waar sommige bezoekers de update slechts zagen besloot een enkeling om gebruik te maken van de gelegenheid. 'Uw vlees is halal? Hoe verklaar je dit en wat voor vlees is het? Wat is de oorsprong van het vlees', zo vroeg iemand zich af. 

Een paar uur later merkte nieuwswebsite Al Kanz de kritische houding van de Marokkanen op en schreef er een artikel over. Vervolgens ging de beerput open waarna nog meer kritische klanten zich bij McDonald's meldden via social media.

Charmeoffensief
Zonder op de vragen te reageren postte McDonald's een nieuw bericht waarin de aankondiging werd gedaan van het gratis parkeren bij een filiaal in Ain Diab. Facebookgebruikers waren echter niet onder de indruk en bleven vragen stellen over het halal vlees. 'Waarom verwerpt McDonald's Marokko alle transparantie over de herkomst van het vlees?', was een van de duidelijke vragen. De stilte van McDonald's kan ook op de nodige kritiek rekenen.

Sommigen zijn van mening dat de keten alle geloofwaardigheid verliest door simpelweg niet in te gaan op hele belangrijke vragen. 'De stilte toont de haramwaardigheid', zegt een ander.    

Hoax
Er is echter ook bijval voor het Amerikaans bedrijf dat inmiddels veel filialen in Marokko heeft. Zij zijn van mening dat het hele debat niet nodig is en dat nieuwswebsite Al Kanz slechts uit is op het creëren van ophef. Anderen gaan weer zo ver dat Al Kanz 'huurlingen' stuurt om op de pagina van McDonald's kritisch te zijn. In principe is het probleem makkelijk op te lossen als er duidelijkheid is over de instantie(s) die het vlees keuren.

Laat dat nou net een groot probleem zijn omdat McDonald's hierover geen openheid durft te verschaffen. 

Wie zijn de certificeerders? 
Op de website van McDonald's Marokko worden twee certificeerders in Spanje en Argentinië genoemd maar men vraagt zich af welke Marokkaanse instantie hiervoor verantwoordelijk is. Yabiladi nam de proef op de som en probeerde duidelijkheid te verkrijgen door contact op te nemen met het hoofdkantoor in Casablanca. De grote vraag was vooral waarom McDonald's niets meer publiceert na de ophef terwijl er normaliter elke dag een nieuwtje voorbij komt.

Waarom reageert een dergelijk groot bedrijf niet op de ontstane ophef was een andere vraag. De PR-manager wilde telefonisch geen antwoord geven en prefereerde een dialoog middels e-mail. Bij het publiceren van dit artikel is er echter nog geen reactie binnengekomen bij de redactie van de nieuwsbron.

Boycot
Voor velen is het duidelijk. 'Het is nutteloos om vragen te stellen, we weten diep in onszelf allemaal dat McDonald's niet halal is. Denk je echt dat er fabrieken zijn speciaal voor halalvlees en niet-halalvlees? Droom niet, het enige wat we kunnen doen is boycotten!', zegt Btissam. 'We moeten McDonald's boycotten alleen al omdat het niet reageert op onze vragen', zo luidt een andere reactie.

Tot slot: 'Totale boycot en de verspreiding van informatie aan alle moslims die zogenaamd halal willen eten bij McDonald's!'.

© Redactie 2013
marokko
mcdonalds
facebook
halal
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi