Broer Badr Hari aangehouden om meineed

algemeen
2
11 okt '13
De broer van Badr Hari is vrijdagochtend aangehouden voor meineed.

Dat gebeurde in de Amsterdamse rechtbank. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij gelogen over de gebeurenissen in Club Air, waar Yassin Hari clubeigenaar Jeroen van den Berg heeft mishandeld. De 28-jarige Badr nam het op voor zijn jongere broer. "Die jongen zit hier nu heel ongemakkelijk. Ik wou zeggen dat die jongen niet liegt, de officier lijdt aan tunnelvisie. Ik ben het niet altijd, aan het eind van de tunnel. Dat wou ik even zeggen." De officier vroeg de parketpolitie Yassin Hari af te voeren naar een cel. Badr omhelsde Yassin vervolgens.

Yassin heeft volgens het OM in de rechtbank anders verklaard dan bij de politie. Hij gaf toe Van den Berg als eerste te hebben geslagen, nadat die een slaande beweging naar Badr zou hebben gemaakt. Yassin erkende de clubeigenaar twee keer in zijn gezicht te hebben geslagen, maar ontkende te hebben geschopt. Ook zei hij dat een vriend van hem geweld heeft gebruikt, maar zijn broer niet.

Badrs broer zat een nacht in de cel toen hij vorig jaar een verklaring kwam afleggen bij de politie. Hij is bijna twee dagen verhoord, zei hij, maar is nooit als verdachte gedagvaard. Het OM had de rechtbank gevraagd een akte van meineed op te stellen, maar dat weigerden de rechters. Het Openbaar Ministerie heeft een eigen bevoegdheid om op te treden tegen veronderstelde meineed.

De rechtbank ging vervolgens verder met de diverse getuigenissen over de gebeurtenissen in de club. Badr Hari is volgens het OM degene die het eerst geweld gebruikte. Ook zou de kickbokser daarna nog een Italiaan hebben mishandeld. Ook hierover hebben getuigen verklaringen afgelegd. Badrs broer zei eerder dat hij vaak wordt verward met zijn broer, omdat ze op elkaar lijken.

Van den Berg werd behoorlijk toegetakeld. Hij liep zware schade aan zijn gebit op en onder meer een hersenschudding. Hij had er lang last van heeft een eis voor een stevige schadevergoeding ingediend.

© Novum 2013
badr hari
yassin hari
mijneed
proces
om
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?