Jezus als Lezus gespeld op penning paus

buitenland
0
11 okt '13
Het Vaticaan heeft een penning ter gelegenheid van het eerste jaar van het pontificaat van paus Franciscus teruggetrokken.

Op de herdenkingsmunt was de naam Jezus per abuis als 'Lezus' gespeld. Dat melden Italiaanse media. De munt werd geslagen in goud, zilver en brons in omloop gebracht. Het kerkstaatje liet weten de penning tijdig uit de handel te hebben genomen. "Er zijn slechts vier exemplaren verkocht." De mensen die de hand hebben weten te leggen op een munt zullen deze koesteren als een kleinood. Naar verwachting zal de penning als curiosum snel in waarde toenemen.

De fout bevindt zich op de achterkant van de penning, waarop een tafereel is afgebeeld van Jezus en een belastinginner. Langs de rand staat de tekst: "Vidit ergo Lesus (sic) publicanum et quia miserando atque eligendo vidit, ait illi sequere me." De vertaling daarvan luidt: "Jezus zag derhalve een tollenaar en omdat hij door genade te hebben en hem te kiezen zag, zegt hij tot hem: volg mij."

De frase 'miserando atque eligendo' (letterlijk 'door genade te hebben en hem te kiezen', maar vrijer vertaald als 'nederig maar gekozen') koos Franciscus als zijn motto.

© Novum 2013
vaticaan
jezus
christendom
paus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?