Marokkaanse straatverkoper baart opzien met halen doctoraat

marokko
39
11 okt '13
Rachid is een jonge Marokkaan die in het Italiaanse Turijn leeft en een persoon waar velen inspiratie uit kunnen putten.

De 26-jarige Rachid Khadiri Abdelmoula ontving deze week zijn doctoraat in de ingenieurswetenschappen aan de Polytechnische Universiteit van Turijn, een van de meest begeerde Italiaanse universiteiten. Rachid is een typisch geval van 'het is niet even komen aanwaaien' en dat siert de Marokkaan. Elke dag na zijn lessen ging Rachid de straten op om daar kleine spulletjes te verkopen. Inmiddels gaat zijn verhaal heel Italië over en zelfs de anti-immigratie partij Lega Nord heeft sympathie voor de Marokkaan. 

Aanstekers, kranten en zakdoekjes probeerde hij aan de man te brengen om zijn studie te bekostigen. Toen zijn schoolgenoten hem op straat aantroffen waren ze in eerste instantie geschokt, zegt de jonge Marokkaan in een interview met de krant Le Republica. De studenten vatten het echt op en een enkeling werd goede vrienden waar Rachid vaak op kon rekenen.

Bloed, zweet en tranen
Dingen zijn niet altijd even makkelijk geweest voor Rachid, die in de afgelopen dagen het lievelingetje van de Italiaanse pers werd. Tijdens zijn werk als straatverkoper werd hij namelijk verschillende keren aangevallen. In het interview doet hij zijn verhaal over onder meer de aanval van een groep tieners. 'Het was een racistische groep. Ze beledigden me, sloegen me en stalen mijn spullen. Ze hadden me nog meer aangedaan als omstanders niet handen ingegrepen.'

De uit Khouribga Rachid kwam in 1998 in Italië terecht en besloot om hard te werken om zijn familie te steunen zodra hij daar de leeftijd voor had. Toen de jongen op 12-jarige leeftijd begon met studeren wist hij echter van geen ophouden. Zijn twee broers - die ook in Italië waren - speelden hier een belangrijke rol in. Toen hij zijn school wilde verlaten om een fulltime baan te zoeken moedigden de twee ouderen hem aan om verder te studeren.

De jongeman kwam zodoende terecht op de Universiteit van Turijn. Zijn inkomen was echter niet genoeg om zijn opleiding en bijkomende zaken te bekostigen. Enige tijd later krijgt hij nog wel twee beurzen maar het bleef hard werken, zeker toen zijn handeltje onder de economische omstandigheden leed. Hij weet zich nog goed dagen te herinneren dat hij na uren werken nog geen 10 euro bij elkaar wist te sprokkelen.

Thuis wachtte hem alweer het bestuderen van analyses en geometrie. 'Het eerste jaar aan de Polytechnische Universiteit was ik echt bang om te falen.'

Anti-immigranten
Lega Nord staat bekend om de anti-immigratie agendapunten maar kon niet om Rachid heen. Zij beschreven hem als een 'symbool van integratie'. 'Rachid is een voorbeeld van goede wil en inzet', zegt populistische leider Fabrizio Ricca. De Italiaanse pers smult ondertussen van de uitspraken van de rechtse partij.

© Redactie 2013
marokko
marokkaan
italië
studie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?