Nobelprijswinnaars staan achter Faiza Oulahsen

algemeen
0
17 okt '13
Elf Nobelprijswinnaars hebben de Russische president Vladimir Poetin gevraagd de piraterijaanklacht tegen dertig opvarenden van de Arctic Sunrise te laten vallen.

"Wij hebben er vertrouwen in dat u onze wens om het recht op geweldloos protest te respecteren deelt", schrijven zij in een brief die door Greenpeace is gepubliceerd. De schrijvers, onder wie aartsbisschop Desmond Tutu, wijzen erop dat de opvarenden geweldloos demonstreerden tegen olieboringen in de Noordpool. "Wij vinden het bemoedigend dat u eerder heeft aangegeven niet te geloven dat de opvarenden piraten zijn."

Poetin zei na de arrestatie dat de activisten overduidelijk geen piraten zijn, maar dat de kustwacht dit niet kon weten. De kustwacht enterde het schip na een actie van Greenpeace bij een olieboorplatform van Gazprom in de Petsjorazee, tussen Rusland en de Noordpool.

De Nobelprijswinnaars wijzen op de gevaren van olieboringen in het arctisch gebied en het risico van een olielek onder bevroren water. Ook stellen ze dat zulke boringen bijdragen aan de klimaatverandering. Het is volgens hen tijd om over te stappen op duurzame energie.

"Wij kijken er met verlangen naar uit dat Rusland de piraterijaanklacht laat vallen, de opvarenden in overeenstemming met internationale regelgeving behandelt, het recht op geweldloos protest bevestigt en zich inzet voor bescherming van de Noordelijke IJszee.

In het proces tegen de opvarenden diende rond 09.30 uur het beroep dat de Nederlandse machinist Mannes Ubels had aangetekend tegen de weigering van zijn voorlopige vrijlating. De uitspraak is nog niet bekend. Woensdag werden de beroepen van dertien andere opvarenden al afgewezen. Een woordvoerder van Greenpeace verwacht niet dat het Ubels anders vergaat. "Maar we blijven hopen."

Ubels schreef vorige week in een brief dat het schip, de Arctic Sunrise, ernstige schade kan oplopen als hij bepaalde systemen niet kan onderhouden. In het ergste geval zou het schip zelfs kunnen zinken. Vrijdag dient het beroep van de andere Nederlandse opvarende, Faiza Oulahsen.

© Novum 2013
nobelprijs
vladimir poetin
arctic sunrise
desmond tutu
faiza oulahsen
greenpeace
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?