Dr. Oetker was nazi

economie
31
17 okt '13
Oud-directeur van de Duitse levensmiddelenfabrikant Dr. Oetker, Rudolf-August Oetker, was in de Tweede Wereldoorlog een aanhanger van het nationaalsocialisme en ook na de Tweede Wereldoorlog bleef hij een voorstander van het rechtse gedachtegoed.

Dat heeft zijn zoon, August Oetker, woensdag gezegd in een interview met de Duitse krant Die Zeit. Rudolf-August werkte sinds 1941 bij Dr. Oetker en werd in 1944 directeur, toen zijn stiefvader en Dr. Oetker-directeur Richard Kaselowsky, eveneens een fervent nazi, bij een luchtaanval om het leven kwam. Rudolf-August was lid van de Waffen-SS en bleef ook na de Tweede Wereldoorlog gevoelig voor rechtse ideeën.

"Dat zijn mensen tot op de dag vandaag. En hij was dat ook", aldus August. Rudolf-August overleed in 2007. Lange tijd was er weinig bekend over het nationaalsocialistische verleden van het levensmiddelenconcern en het bedrijf deed er het zwijgen toe. August had het daar naar eigen zeggen moeilijk mee, maar wilde zijn vader niet tegen de haren in strijken. "Hij wilde niet over die tijd spreken", zei August. "Hij zei: 'Kinderen, laat me daarover met rust.'"

In het openbaar heeft Rudolf-August nooit toegegeven dat zijn bedrijf diep verstrengeld was met het nationaalsocialisme. "Misschien wilde hij wel dat het nooit zo gelopen was. Misschien wilde hij een deel van zijn leven redigeren. Ik kan dat begrijpen. Daardoor is het echter niet beter geworden." De inmiddels 69-jarige August gaf van 1981 tot 2009 leiding aan Dr. Oetker. Nu is hij voorzitter van de adviesraad van het bedrijf. Hij heeft opdracht gegeven tot een wetenschappelijk onderzoek naar het nazi-verleden. Een boek met daarin de weerslag van het onderzoek verschijnt volgende week.

"Ik had het gevoel: nu gaat het om de feiten, nu wordt de sluier opgelicht." Binnen de familie Oetker was niet iedereen gelukkig met het onderzoek. Sommige zussen van August vroegen zich af of het niet verkeerd was ten aanzien van hun overleden vader. "Ze vroegen zich af: 'Zorgen we er nu voor dat zijn goede naam bezoedeld wordt?'", zei August in het vraaggesprek met Die Zeit.

Dr. Oetker is een merk dat iedereen in Duitsland en ver daarbuiten kent. Het bedrijf is echter niet alleen maar een producent van bakproducten, pudding en pizza. Het is een van de grootste familiebedrijven van Duitsland en bestaat uit zo'n vierhonderd bedrijven met een jaaromzet van zo'n elf miljard euro. Wereldwijd werken er meer dan 26 duizend mensen bij Oetker.

© Novum 2013
duitsland
nazi
dr oetker
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?