Egypte behandelt Syrische vluchtelingen slecht

buitenland
26
18 okt '13
Egypte moet ophouden Syrische vluchtelingen gevangen te zetten of ze terug naar hun vaderland te deporteren.

Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International donderdag gezegd. Volgens Amnesty zijn honderden Syrische vluchtelingen, onder wie veel kinderen zonder ouders, in Egypte achter de tralies beland en worden zij langdurig onder zeer beroerde omstandigheden vastgehouden of onder dwang naar Syrië teruggestuurd. In sommige gevallen heeft dat ertoe geleid dat gezinsleden van elkaar gescheiden zijn.

Vertegenwoordigers van de mensenrechtenorganisatie hebben zelfs een 1 jaar oude tweeling in Egyptische hechtenis aangetroffen, zo meldt Amnesty in een rapport. Het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken laat in een reactie weten dat het Amnesty-rapport 'niet de werkelijke omstandigheden van Syriërs in Egypte weergeeft'. De Syriërs worden als 'broeders' behandeld.

"Het is voor Egypte een kwestie van principe om het Syrische volk in zijn benarde toestand te ondersteunen en om de Syrische revolutie te ondersteunen." Dat de regering kort na de coup in juli visumplicht instelde voor Syriërs was volgens een woordvoerder 'een uitzonderlijke maatregel in verband met de veiligheidssituatie in Egypte'.

De gruwelijke omstandigheden waaronder de vluchtelingen worden vastgezet en de angst om te worden gedeporteerd naar het oorlogsgebied dat ze juist zijn ontvlucht brengt steeds meer Syriërs ertoe de gevaarlijke tocht overzee naar Europa te wagen. Vluchtelingen betalen mensensmokkelaars grof geld om samengepakt in wrakke bootjes de Middellandse Zee over te steken.

© Novum 2013
egypte
syrië
arabische lente
amnesty
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?